El consum elèctric del bloc de la PAHC «no és determinant» en les cinc apagades al Barri Antic

Endesa aclareix a NacióManresa que "en cap cas" no es pot atribuir únicament al fet que els pisos ocupats tinguessin la llum punxada, les apagades que comerç i veïns de l'entorn de Sobrerroca han tingut durant l'hivern

27 de gener del 2018
Actualitzat el 29 de gener a les 14:01h
Moment en què la PAHC va ocupar l'edifici del carrer Sobrerrocs, el febrer de 2015
Moment en què la PAHC va ocupar l'edifici del carrer Sobrerrocs, el febrer de 2015 | Pere Fontanals
El servei de premsa d'Endesa ha assegurat a NacióManresa aquest dissabte que, "en cap cas" no pot assegurar que les cinc apagades gairebé seguides que el Barri Antic de Manresa va patir aquest final d'any siguin conseqüència directa del fet que el bloc de la PAHC del carrer Sobrerroca, 12, tingués la llum punxada il·legalment. La PAHC va ocupar aquest bloc el febrer de 2015 i als seus baixos hi va establir una escola de repàs popular per a fills de famílies desfavorides, l'octubre de 2016.

La companyia elèctrica ha volgut fer aquest aclariment després que en la seva edició de paper, el Regió7 d'aquest dissabte hagi assegurat que Endesa culpa l'Escola Popular de la PAHC -situada en els baixos de l'edifici del carrer Sobrerroca- dels cinc talls de subministrament que es van patir a finals de 2017 en aquesta zona del Barri Antic.

La línia està "sobredimensionada" per evitar aquests incidents

"Endesa treballa amb nòduls i línies que estan sobredimensionats respecte als comptadors i electricitat contractats en cada zona per evitar talls de subministrament durant pics de consum o altres incidències", han explicat des de la companyia, "de manera que el consum elèctric que puguin tenir els quatre pisos i els baixos d'aquest bloc, han de ser assumits sense problemes i no haurien de provocar talls de subministrament".

La zona de Sobrerroca, Baixada dels Drets, plaça Major i els carrers adjacents del Barri Antic de Manresa van patir cinc talls de subministrament gairebé seguits a finals de l'any passat que van portar la companyia a portar a terme una profunda inspecció de les seves instal·lacions, sobretot al nòdul situat a la plaça dels Drets -a la part superior de la Baixada-.

"Després de comprovar que la nostra instal·lació estava correcta, vàrem determinar que havia de ser causa d'algun element extern", expliquen. Endesa fa inspeccions periòdiques arreu a les finques de les que té sospites que puguin cometre frau en el subministrament, "però quan ens trobem en un cas com el del carrer Sobrerroca, reforcem aquestes inspeccions per determinar la causa de la sobrecàrrega".

És en el marc d'aquest reforç en la inspecció que "ens vàrem trobar amb aquest bloc del carrer Sobrerroca que tenia la llum punxada en tots els seus pisos i en els baixos, i vàrem actuar com marca la normativa, portant a terme, dijous passat, el tall del subministrament a la finca en qüestió", expliquen des de la companyia.

De totes maneres, "no podem determinar" que "el consum fraudulent" d'aquest bloc sigui el culpable dels cinc talls de llum del 2017. "Dit d'una altra manera -continuen des de la companyia-, si l'única electricitat que estigués punxada a la zona fos la d'aquest bloc, no hi haurien hagut les apagades de llum".

Com la PAHC s'ha encarregat d'informar després de cada una de les set ocupacions de blocs que ha realitzat a Manresa, el primer objectiu de la plataforma "és normalitzar la situació habitacional de les famílies que hi entren a viure". És per això que sempre insten a l'Ajuntament o a l'Agència Catalana de l'Habitatge a negociar amb els propietaris un lloguer social adequat als ingressos dels inquilins, i demanen a les companyies la instal·lació de comptadors de subministrament, també de caràcter social.