El Govern inicia l'auditoria per avaluar el servei de Monbus entre Manresa i Barcelona

Els resultats s'obtindran a la primavera i serviran per saber quines mesures de millora cal emprendre i concretar si hi ha responsabilitats de la companyia per incompliment de les condicions

Cua d'usuaris del bus que fa la línia Manresa – Barcelona, operat per la companyia Monbus
Cua d'usuaris del bus que fa la línia Manresa – Barcelona, operat per la companyia Monbus | Laura Busquets
Redacció
26 de gener del 2018
Actualitzat a les 16:05h
El departament de Territori i Sostenibilitat ha comunicat aquest divendres als ajuntaments de Manresa, Olesa de Montserrat, Monistrol de Montserrat i Abrera l'inici de l'auditoria al servei de bus que ofereix l'empresa Hispano Igualadina, del grup Monbus, a la línia que comunica aquests municipis amb Barcelona. El departament ha encarregat aquesta auditoria, a través de l'Autoritat de Transport Metropolità de Barcelona, i bàsicament consistirà en el control horari del pas dels vehicles, l'avaluació de les parades, la inspecció dels vehicles i l'atenció del personal. Els resultats de l'auditoria s'obtindran a la primavera i concretaran, d'una banda, les mancances en el servei per tal de prendre mesures de millora i, de l'altra, determinar si hi ha responsabilitats per part de l'operador per incompliment de les condicions de prestació del servei.

L'avaluació es durà a terme en tres fases: la detecció de possibles mancances dels serveis d'obligat compliment conforme al contracte de concessió d'aquesta línia a partir de les queixes registrades i d'eventuals expedients sancionadors en curs; l'avaluació des del punt de vista dels serveis realment oferts; i, finalment, l'estudi de les repercussions sobre els clients actuals i la seva percepció.

L'objectiu de l'auditoria és implementar les millores estructurals una vegada analitzades les mancances i resoldre "de manera immediata" aquells aspectes que tinguin una solució ràpida. Es preveu presentar l'auditoria en un termini d'entre quatre i sis mesos, incorporant una bateria de propostes per revertir tots i cadascun dels aspectes que es determini que presenten deficiències.

Actualment, la comunicació entre Manresa i Barcelona disposa de 44 expedicions d'anada i 44 de tornada els dies feiners. En hores punta, hi ha fins a set expedicions per sentit i, durant la resta d'hores, un mínim d'una per sentit. El servei opera des de les cinc del matí fins a les dotze de la nit. 

Inspeccions en hores punta

Durant el període de l'auditoria, es faran inspeccions i controls per comprovar el compliment de les condicions de prestació del servei en les hores punta del matí, migdia i vespre, als principals nuclis de generació de demanda i on ha estat detectada una major problemàtica com és el cas de les expedicions del matí. També es comprovarà l'estat dels vehicles i de les parades. Un altre aspecte que es vigilarà serà les condicions de prestació a bord dels mateixos vehicles per valorar-ne la capacitat, la comoditat i l'atenció del personal de conducció, tant per part del personal que realitzi l'auditoria com a través d'enquestes als usuaris.

Aquests treballs de seguiment i auditoria els ha encarregat l'ATM de Barcelona a empreses externes, prèvia la licitació corresponent, que treballaran conjuntament amb els serveis d'inspecció del departament de Territori i Sostenibilitat.

Arran d'aquesta auditoria, sorgiran propostes de reordenació del servei o nous serveis necessaris per atendre millor la demanda detectada, tant pel que fa als horaris com als recorreguts; propostes de millora en relació al material mòbil, equipaments a les parades i informació als usuaris, i també detectar-se els possibles incompliments per part de l'operadora per disposar dels elements objectius necessaris per poder exigir les responsabilitats corresponents, en el marc de la normativa vigent.

Una comissió tècnica formada per l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona, el Departament de Territori i Sostenibilitat i els ajuntaments es reunirà periòdicament per avaluar l'estat dels treballs i consensuar les propostes d'actuació.