El Moianès i punts del Bages queden emblanquinats

Els municipis on més ha agafat la neu són L'Estany i Collsuspina

L'Estany, enfarinat de neu
L'Estany, enfarinat de neu | Salvador Tresserres
26 de gener del 2018
Actualitzat a les 19:56h
Diversos municipis del Moianès i del Bages han quedat emblanquinats aquest matí de divendres. Els que més ho han notat han estat Castellcir, L'Estany, Collsuspina i Castellterçol, tot i que hi ha altres pobles on també hi està caient aiguaneu, com és el cas de Calders. La neu també ha agafat al Bages: Castelltallat, a Sant Mateu de Bages, i les cotes altres de Montserrat i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, a Mura.
 

Pla general de la carretera nevada a Castelltallat, a Sant Mateu de Bages Foto: Cedida


Si bé és cert que les pluges d'arreu del territori han començat a minvar, els episodis de neu s'han intensificat i, segons Protecció Civil, estan entrant en la seva fase més intensa. La cota de neu, tal com informen, ha baixat fins els 700 metres.

Amb la voluntat d'evitar que el transport públic de la comarca no pugui realitzar el seu recorregut habitual, els autobusos escolats han avançat l'hora de recollida dels alumnes de l'institut de Moià i de Castellterçol, segons ha informat el Consell Comarcal de Moianès. D'altra banda, l'ens també ha explicat en aquest diari que les escoles de Collsuspina i L'Estany han aturat les classes.
La cota de neu, tal i com s'havia pronosticat, ha anat a la baixa al llarg del matí i s'ha pogut veure nevar a tan sols 600-700 metres. Tot i això, no hi ha incidències greus i les afectacions es limiten a una quinzena de carreteres, bàsicament del Pirineu però també de l'entorn del Montseny. Protecció Civil, per la seva banda, té activat en fase d'alerta els plans Neucat i l'Inuncat i els Bombers han hagut de fer una cinquantena de sortides aquest matí per petites inundacions.

El Meteocat manté activat un avís que afecta 17 comarques del Pirineu, la Catalunya Central i les muntanyes del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

Plujes que perden intensitat

Els Bombers de la Generalitat han fet 48 sortides fins a les 9.30 per incidències relacionades amb la pluja. Concretament, han estat 15 al Barcelonès i 17 als Vallesos, set a la regió central, una a les de Girona i una a la metropolitana sud. La majoria han estat petites inundacions i filtracions d'aigua.

Segons Protecció Civil, el telèfon d'emergències 112 ha rebut 198 trucades fins a les vuit del matí, la majoria per inundacions. 155 d'aquests avisos s'han registrat entre les sis i les vuit del matí i la majoria estaven relacionats amb inundacions. Per tot plegat, s'ha activat la prealerta del pla Inuncat.

Paral·lelament, el centre de control BCASA ha activat en fase d'alerta el seu pla d'Autoprotecció per la crescuda del cabal del riu del Besòs. Cap a les 7 del matí els Bombers han rebut l'avís d'un home que havia quedat atrapada a l'interior del seu cotxe al túnel que va del Port del Masnou a Alella, finalment, però, ha pogut sortir del vehicle pel seu propi peu.

A Badalona la pluja intensa ha inundat passos soterrats, i hi ha alguns carrers tallats, segons ha informat la Guàrdia Urbana del municipi, que ha detallat a través de Twitter que està treballant per "restablir la normalitat a la ciutat en la mesura del possible".

A Manresa els Bombers han estat alertats per la caiguda d'un arbre de grans dimensions en un pati interior. Paral·lelament, Protecció Civil de Sant Fost de Campsentelles ha informat que està actuant en diverses incidències degudes a la intensa pluja.
Arxivat a