Neofeixistes, extrema dreta, fundadors de Cs i... Álvaro de Marichalar, a la manifestació espanyolista de Manresa

Democracia y Unidad Española torna a canviar la convocatòria i trasllada la sortida de l’acte del 4 de febrer de la plaça Espanya a l’avinguda Universitària | Personatges com Albert Bruguera, Josep Alsina, Javier Barraycoa, Antonio Robles o l’excunyat de la infanta Elena, entre la llista de "convidats d’honor"

Albert Bruguera, al centre amb megàfon i alçant el braç, és un dels convidats d'honor de la manifestació
Albert Bruguera, al centre amb megàfon i alçant el braç, és un dels convidats d'honor de la manifestació | Facebook/AB
25 de gener del 2018
Actualitzat el 26 de gener a les 11:56h
La concentració espanyolista de Manresa que convoca Democracia y Unidad Española (DUE) ha tornat a fer un canvi en la convocatòria i sortirà de l’avinguda Universitària de Manresa en comptes de fer-ho des de plaça Espanya, com havien anunciat inicialment. La manifestació havia de fer-se en principi el passat 21 de gener, però es va canviar al 4 de febrer per no cavalcar-se amb la convocatòria de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional de Barcelona per reclamar equiparar el seu sou al de les policies autonòmiques.
 

Un dels anuncis de la manifestació, amb els convidats d'honor Foto: DUE


Ara, canvia el lloc de trobada i sortirà el mateix dia 4 de febrer a les 12 del migdia, però des de l’avinguda Universitària, a la zona de les Bases de Manresa, segons els cartells que distribueix a les xarxes socials la pròpia DUE i l’organització d’extrema dreta Somatemps. Les mateixes entitats han informat que tenen la voluntat de finalitzar la marxa a la plaça Major. La manifestació, que porta com a lema "No a l’adoctrinament a les escoles", està convocada per DUE, i té el suport d’una quinzena d’associacions, entre les quals Somatemps, Convivència Cívica Catalana, Espanya i Catalans, Caminem Junts o Catalanes por la ley.

"Convidats d’honor" de l’extrema dreta

A banda del canvi de convocatòria, la cartellera distribuïda per DUE inclou una llista de "convidats d’honor" a la concentració, entre els que s’hi troben coneguts neofeixistes del país, personalitats de l’extrema dreta espanyolista de Catalunya, revisionistes històrics, un fundador de Ciutadans i, fins i tot, Álvaro de Marichalar.
 

Albert Bruguera en una foto penjada en el seu Facebook Foto: Facebook/AB

A banda de l’excunyat de la infanta Elena que darrerament s’ha pronunciat públicament al costat de l’espanyolisme més extrem, la convocatòria inclou noms com el d’Antonio Robles, Antonio Jimeno, Manuel Lazán, Josep Alsina, Javier Barraycoa, Pau Guix, Francisco Oya o Albert Bruguera.

Bruguera és el Delegat a Catalunya de la formació neofeixista Democracia Nacional, on hi militen nombrosos neonazis. Bruguera, que ja va ser a Manresa, en una posició preeminent, de la manifestació dels Hermanos Cruzados del 12 de novembre, no té problema de penjar fotografies i cites de Primo de Rivera o fotos seves fent la salutació feixista entre banderes espanyoles franquistes al Facebook. Bruguera també ha encapçalat manifestacions de marcat caràcter racista tal i com es pot veure a les xarxes socials.
 
Josep Alsina i Javier Barraycoa son dos membres de l’entitat d’extrema dreta Somatemps, fundada inicialment per Josep Ramon Bosch a Santpedor el 2013 en un primer intent de fer el que finalment hauria de ser Societat Civil Catalana. Com ha destacat el periodista Jordi Borràs en diversos articles i llibres, Somatemps es va descartar com a aglutinador de l’espanyolisme de Catalunya, per la presència de coneguts membres de l’extrema dreta catalana. Finalment Bosch va impulsar Societat Civil Catalana on va filtrar amb més cura els noms que s’afegien als seus òrgans de direcció. Malgrat això, el propi Bosch va deixar la presidència anys després, arran d’un perfil a Facebook i a Youtube en que hi bolcava contingut franquista i feixista, i amb els que aprofitava per insultar i amenaçar coneguts independentistes.
 

Javier Barraycoa i Josep Alsina, seran a Manresa segons ha anunciat DUE. Foto: Bernat Ferrer


Javier Barraycoa, a més a més, és un popular revisionista històric en els cercles espanyolistes catalans que amaga o dissimula els orígens de la Guàrdia Civil i els conflictes mundials, criminalitzant la República i justificant l’aixecament militar, com va fer en una conferència que va pronunciar el 2014 a la UPC de Manresa amb nombrosa presència de militants i dirigents del PP i Ciutadans de la comarca.

Al costat d’aquests, també són "convidats d’honor" altres noms que, en principi, haurien de tenir un perfil més moderat, com Antonio Robles, que és fundador de Ciutadans, o Pau Guix, que es mou en l’òrbita de Societat Civil Catalana.