S'obre la convocatòria dels Premis Teresa Rebull al millor projecte musical en cultura popular

La proposta guanyadora s'estrenarà en el marc de la 21a Fira Mediterrània de Manresa, entre els dies 4 i 7 d'octubre de 2018

Redacció
22 de gener del 2018
Actualitzat a les 18:02h
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Fira Mediterrània de Manresa han convocat la tercera edició del Premi Teresa Rebull al millor projecte de producció musical en cultura popular i tradicional. Enguany, la convocatòria torna a comptar amb la col·laboració de l'Espai Marfà, de l'Ajuntament de Girona i de la Fundació Privada Casa de la Música del Gironès, que l'any passat es van incorporar a la iniciativa oferint una estada de creació per al guanyador.

L'objectiu del certamen és donar suport a projectes musicals que trobin en els elements de la cultura popular i tradicional el seu eix creatiu, amb una aportació al finançament del procés de producció: arranjaments, direcció, assaig i escenografia, entre d'altres. Els projectes han de tenir com a resultat la presentació en directe d'un espectacle musical.

El premi està dotat amb 5.000 euros, que s'hauran d'invertir íntegrament en la producció del projecte guardonat, i amb l'estada de creació oferta per l'Espai Marfà i la Fundació Casa de la Música del Gironès. L'estada de creació inclou 32 hores d'estudi de gravació amb un tècnic, quatre dies de residència a La Mirona de Salt, amb assistència tècnica, i un màxim de 80 hores de bucs d'assaig.

L'espectacle resultant s'estrenarà en el marc de la propera edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 4 al 7 d'octubre de 2018. La convocatòria, que s'ha obert aquest dilluns, es tancarà el 16 de març a les tres de la tarda.

A qui s'adreça, el premi?

Poden optar al Premi Teresa Rebull les fundacions i les associacions, amb domicili social a Catalunya, així com les empreses, ja siguin persones físiques o jurídiques, amb domicili en un estat membre de la Unió Europea o associat a l'Espai Econòmic Europeu.

El projecte que es presenti haurà de ser inèdit i no podrà haver estat estrenat anteriorment. La participació al Premi Teresa Rebull no és incompatible amb la presentació de projectes a la convocatòria artística ordinària de la Fira Mediterrània de Manresa 2018, ni amb l'obtenció d'altres ajuts.

Les bases i tota la informació per participar en el certamen la trobareu en aquest enllaç.

Valoració de les propostes presentades

El jurat encarregat de valorar les propostes que optin al Premi tindran en compte la qualitat artística; el recorregut potencial de la proposta, tant a nivell nacional com internacional; la seva viabilitat tècnica i econòmica, i la presència d'altres coproductors (tant públics com privats) i diversificació en el finançament del projecte.

El jurat estarà format per cinc personalitats de l'àmbit de la música i la cultura popular, designats per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. El seu veredicte es donarà a conèixer durant el mes d’abril.

"Càntut" i "CarMenKa", els projectes guanyadors de les dues edicions anteriors

Carles Belda i Carles Sanjosé (ànima del grup Sanjosex) encapçalen el projecte que va guanyar la primera edició del premi en qüestió l'any 2016. La proposta, que porta per títol Belda & Sanjosex presenten Càntut, ofereix una visita contemporània a les cançons que cantaven els nostres avis.

El projecte, presentat per Bankrobber, comptava també amb el finançament del festival Connexions i el festival Càntut, coproductors del projecte. La proposta, que es tancarà el proper 2 de febrer a L'Auditori de Barcelona amb un concert de comiat que comptarà amb diversos artistes convidats, ha tingut un recorregut de més de quaranta actuacions per territoris de parla catalana.

Pel que fa a l'any passat, el guardó va anar a parar a mans de la polièdrica Maika Makovski i el seu projecte musical CarMenKa, nascut de la voluntat de la cantant mallorquina d'excavar en els seus orígens sanguinis per mitjà de la música. Acompanyada d'un ampli grup instrumental, Makovski va confegir un viatge extraordinari fent confluir el llegat de la seva àvia Carmen, del poble sevillà d'Herrera, i l'àvia Menka, del poble macedoni de Bukobo.

Homenatge a una activista incansable de la cultura catalana

El Premi Teresa Rabull vol subratllar l'enorme trajectòria vital d'aquesta cantant, pintora i activista incansable de la cultura catalana i la lluita feminista i antifranquista. Filla de reconeguts militants sindicals, Rebull va viure la República i la Guerra Civil com a membre del POUM. Exiliada a França amb 19 anys, va entrar en contacte amb molts intel·lectuals francesos i sudamericans. Tot i que durant la seva joventut va actuar amb diferents formacions artístiques, com a cantant i ballarina -amb un remarcat interès pel folklore ibèric-, no va ser fins als 50 anys, quan va entrar en contacte amb els joves de la Nova Cançó, que va començar a compondre peces i a interpretar-les en públic, convertint-se així en l'"àvia de la Nova Cançó".

Rebull va deixar els escenaris al 1980, i va passar els darrers anys de la seva vida pintant a casa, una altra de les seves passions artístiques, i assistint a diferents actes polítics i culturals. Al llarg dels seus 95 anys de vida, Teresa Rebull va donar alè amb el seu entusiasme a una infinitat d’iniciatives polítiques i culturals.