Les VI Jornades del Patrimoni del CEB posaran l'accent en la xarxa ferroviària del Bages

Començaran el proper divendres 26 de gener

Redacció
19 de gener del 2018
Actualitzat a les 10:22h
El pròxim divendres, 26 de gener, es donarà el tret de sortida a les sisenes Jornades del Patrimoni, impulsades pel Centre d'Estudis del Bages (CEB) en col·laboració amb el Col·legi d'Arquitectes, el Parc de la Sèquia, el Museu Comarcal de Manresa i l'Arxiu Comarcal del Bages. En aquesta sisena edició, s'abordarà i analitzarà el patrimoni ferroviari de la comarca.

Des de la inauguració el 1859 de la primera línia ferroviària de Barcelona a Manresa, la construcció del ferrocarril econòmic de Manresa a Berga i la línia d'explotació industrial de Manresa a Súria, el tren i tota la infraestructura que comporta han modificat el paisatge i l'activitat econòmica de la comarca.

Les jornades, que pretenen posar en valor aquest patrimoni i analitzar els seus possibles usos socials, culturals, lúdics o econòmics, començaran el divendres 26 de gener a dos quarts de vuit del vespre amb la conferència La formació i el desenvolupament de la xarxa ferroviària catalana, a càrrec de l'historiador Pere Pascual Domènech. L'acte tindrà lloc a la Sala d'Actes del Col·legi d'Arquitectes de Manresa.

Les propostes seguiran el dissabte 27, a dos quarts de deu del matí, amb una jornada de treball a la mateixa Sala d'Actes del Col·legi d'Arquitectes, que comptarà amb les ponències de David Blasco, que parlarà de la recuperació del patrimoni de l'antic cremallera de Montserrat; de Jaume Perarnau, que glossarà la xerrada El paisatge ferroviari al Bages al segle XXI. Descoberta, reivindicació i posada en valor patrimonial, i de membres de l'Associació Sant Vicenç de Castellet Amics del Ferrocarril, que comentaran una sèrie d'imatges de la xarxa ferroviària del Bages.

Finalment, el dissabte 3 de febrer les VI Jornades del Patrimoni clouran amb la visita guiada De l'estació del Nord a Manresa Alta, que començarà a les deu del matí des de l'estació de la Renfe de la ciutat.