El projecte Col·lectiu Solar vol instal·lar 500 panells solars al Bages i el Moianès

El seu objectiu és promoure l'energia sostenible i l'autoconsum energètic

Redacció
12 de gener del 2018
Actualitzat a les 12:17h
Artés serà, el proper dimarts, 16 de gener, el municipi en el qual l'empresa catalana Revosolar iniciarà una ronda de xerrades informatives arreu del Bages i el Moianès amb l'objectiu d'impulsar un projecte d'instal·lació de panells solars a 500 llars i empreses de la zona. La iniciativa, batejada amb el nom de Col·lectiu Solar, vol promoure l'energia sostenible i s'emmiralla en experiències similars a altres països europeus. Aquesta mateixa iniciativa s'afegeix a la iniciada a la zona del Ter-Gavarres i que es va presentar a Celrà el mes de novembre.

El projecte Col·lectiu Solar vol avançar cap a un nou model energètic impulsant l'energia sostenible. Al seu darrere hi ha un enginyer holandès, Sjoerd Gaastra, que des de fa quinze anys instal·la plaques solars fotovoltaiques. 

Ara, prenent com a referència experiències similars que han tingut èxit a Holanda i altres països europeus, Gaastra vol estendre l'energia solar a llars i empreses. Per això compta amb el suport de diferents ajuntaments de la zona del Bages i el Moianès, que és on es durà a terme aquesta part del projecte. Els municipis que hi ha donat suport han organitzat una sèrie de xerrades per informar a la població. La primera es realitzarà el dimarts 16 de gener, a dos quarts de vuit del vespre, al complex cultural de Cal Sitjes i està pensada per a la població d'Artés, Avinyó, Calders i Santa Maria d'Oló.

El divendres dia 19 es durà a terme a la sala de plens de Callús i anirà destinada als ciutadans callusencs i fonollosencs. El dilluns 22, es farà a la biblioteca Josep Mas Carreras de Navàs per la gent de Navàs i Balsareny; el dijous 25, al centre cultural Joan Masats de Castellbell i el Vilar per la zona del Bages Sud, i, la darrera, tindrà lloc el divendres 26 a la capella de Sant Andreu de Santpedor per la gent de Santpedor i de Sant Fruitós.

El projecte s'ha fixat instal·lar plaques fotovoltaiques a 500 llars i empreses del territori per tal de fer una comanda a l'engròs als fabricants, amb l'objectiu d'abaratir els costos de compra i instal·lació. Per això, Col·lectiu Solar ha obert un web on, durant aquests dos propers mesos, tots aquells particulars, ajuntaments i empresaris que desitgin instal·lar plaques fotovoltaiques s'hi poden inscriure. 

A partir de la primavera, un cop es tanquin les inscripcions, es començarà la instal·lació de les plaques solars, amb la intenció que ja estiguin en funcionament l'estiu del 2018. Segons Sjoerd Gaastra, comprant els panells fotovoltaics de manera col·lectiva, la instal·lació acabarà "sortint a cost zero", perquè els estalvis mensuals en la factura de l'electricitat permetran cobrir-la en un termini d'entre quatre i cinc anys.

L'objectiu dels diferents ajuntaments que se sumen a la iniciativa és fomentar la sobirania energètica i promocionar accions que ajudin a complir amb l'objectiu de la Unió Europea d'arribar al 2020 reduint les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 20%, estalviar un 20% de cosum d'energia amb una millora en l'eficiència energètica i promocionar en com a mínim un 20% les energies renovables.

A més de donar-hi suport, els ajuntaments de les dues comarques també es plantegen diferents iniciatives per adherir-se a Col·lectiu Solar i estudiaran la possibilitat d'implantar l'ús de panells fotovoltaics en equipaments municipals.