El Bages lidera el control de la població de coloms mitjançant pinso anticonceptiu

Sis municipis de la comarca ja apliquen aquesta mesura de control que en un període de quatre anys fa que es redueixi fins a un 70% la plaga d'aquestes aus

Un colom menja el pinso esterilitzant a Cardona
Un colom menja el pinso esterilitzant a Cardona | Mar Martí
Mar Martí
11 de gener del 2018
Actualitzat el 12 de gener a les 11:19h
Dos municipis catalans –Cardona i Molins de Rei- van ser pioners a tot l'estat espanyol l'any 2013 en controlar la població de coloms mitjançant el subministrament d'un fàrmac anticonceptiu. Quatre anys després, ja són una trentena de ciutats catalanes les que fan servir aquest mètode per controlat les plagues de coloms i, al conjunt de l'Estat, se supera la quarantena. La comarca del Bages lidera aquestes estadístiques, amb sis municipis que apliquen aquestes mesures.

L'empresa anoienca ZooEthics és l'encarregada de subministrar aquest producte arreu de l'Estat i el seu director tècnic, Josep Costa, ha fet un balanç molt positiu dels primers anys d'implantació. En declaracions a l'ACN, Costa ha dit que els resultats obtinguts són els esperats. De mitjana, la reducció de la població de coloms en el primer any de subministrament del pinso anticonceptiu és d'un 30% i, al cap de quatre anys, la reducció s'enfila fins el 70%.

Quatre anys després de començar a subministrar anticonceptius als coloms que viuen als municipis de Cardona i Molins de Rei, els resultats demostren que la població d'aquestes aus s'ha reduït en un 70%. Així ho ha explicat el biòleg i director tècnic de ZooEthics, Josep Costa, l'empresa encarregada de subministrar el pinso anticonceptiu a tot l'estat espanyol. Segons Costa, els resultats són els mateixos que els que s'estan obtenint a Itàlia, d'on és originari el producte, i on fa molts anys que s'ha implantant aquest sistema de control de la població de coloms.

Davant d'aquests resultats, Costa ha dit que moltes ciutats han decidit acollir-se a la iniciativa i, en aquests moments, ja hi ha més de quaranta municipis de tot l'Estat que fan servir aquest mètode. A Catalunya, les poblacions que fan servir el pinso anticonceptiu sumen una trentena, entre les quals hi ha Barcelona, que s'hi va afegir a principis de l'any 2017. Costa ha dit que Barcelona els ha servit com un "laboratori gegant", ja que la ciutat compta amb 45 punts de distribució, mentre que la resta de municipis en tenen uns 4 de mitjana. 

Les comarques que lideren el rànquing de municipis amb aquest control "ètic" de la població de coloms són el Bages (6 municipis), l'Anoia (4 municipis) i el Baix Llobregat (4 municipis). 

Els beneficis del mètode

Costa creu que hi ha dos motius principals que expliquen que cada cop hi hagi més municipis interessats en sumar-se a la iniciativa. En primer lloc, "la demostració que el sistema és eficaç". "En un primer moment, com qualsevol novetat, la gent no sabia si funcionaria o no, però les primeres experiències ja han demostrat que sí que funciona", ha apuntat el biòleg. El segon motiu és, segons ell, "que cada cop l'opinió pública està més en contra de fer captures i sacrificis". El biòleg creu que avui en dia hi ha un "rebuig social" al sacrifici de coloms i, fins i tot, "en molts casos suposa un escàndol". Aquesta situació provoca que "els responsables polítics es decantin per mètodes de control ètics". 

Un blat de moro recobert de nicarbazina

El fàrmac que se subministra als coloms és una espècie de blat de moro recobert de nicarbazina, una substància anticonceptiva que impedeix l'ovulació en les aus femelles. Els dispensadors d'aquest producte escampen cada dia una quantitat concreta de pinso, aproximadament uns 8 grams per a cada colom, durant l'estació reproductora de les aus, que va de març a octubre. Des de ZooEthics asseguren que és un producte "totalment segur", tant per a la salut dels coloms, com també per a la d'altres animals, persones o pel medi ambient.