El pressupost de l'Ajuntament de Manresa per al 2018 creix més de 4,4 milions d'euros

Junyent destaca que aquest és el primer any que es pot fer un "esforç d'inversió" després de superar "el llast" d'endeutament d'anteriors governs

El regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el primer tinent d'alcalde, Marc Aloy
El regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el primer tinent d'alcalde, Marc Aloy | Estefania Escolà
Estefania Escolà
10 de gener del 2018
Actualitzat el 11 de gener a la 13:15h
El pressupost de l'Ajuntament de Manresa per aquest 2018 serà de 86 MEUR, una xifra que és un 5,4% superior al de l'any passat i que, en termes absoluts, equival a més de 4,4 MEUR més que el del 2017. L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha destacat l'aposta que fa el nou exercici econòmic per la despesa social i el fet que, per primer cop, l'equip de govern pot fer un "esforç d'inversió important després de les limitacions i els sacrificis que s'han hagut de fer pel llast de l'endeutament heretat d'anteriors governs". En aquest sentit, les partides destinades a inversió sumen 9,39 MEUR i, en conjunt, pugen prop d'1 MEUR. En aquest àmbit, les inversions més rellevants són la millora dels parcs infantils de la ciutat, la urbanització de l'entorn de la Fàbrica Nova, la millora del Museu Comarcal i el centre d'acollida de pelegrins, la remodelació del mercat Puigmercadal i la instal·lació de gespa al camp de futbol de Mion-Puigberenguer.

La dificultat per quadrar el pressupost del 2018 ha fet que, per segon cop en democràcia, l'Ajuntament de Manresa no hagi aprovat els pressupostos municipals quan tocava, abans d'acabar el 2017. L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha assegurat que aquesta dificultat es deu a la caiguda d'ingressos i al fet que les regidories han posat sobre la taula una gran quantitat de propostes, algunes de les quals no s'han pogut tirar endavant. Tanmateix, el regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, ha garantit que no hi ha cap gran projecte que hagi quedat fora del tinter per falta de pressupost. "S'ha fet un treball de microcirurgia", ha apuntat. 

Junyent ha destacat l'aposta per la despesa social del nou exercici econòmic, que s'incrementa en 235.000 euros respecte l'any passat i se situa en 1,24 MEUR. En aquest sentit, ha subratllat l'increment a l'atenció en emergència habitacional, les beques menjador, la pujada dels ajuts a l'habitatge, l'augment de l'atenció domiciliària, i el fort increment de l'import dedicat a les targetes alimentàries d'estiu que gestiona Creu Roja i que, enguany, passa de 13.000 a 50.000 euros. 

Noves places d'alberg social

Tot i que hi ha passat molt per sobre a l'espera de tancar l'acord, l'alcalde ha avançat que l'Ajuntament està treballant per tal que l'antiga residència de les germanetes dels pobres pugui oferir places d'alberg social a partir d'aquest any. 

Junyent també ha destacat el fet que, per primer cop en molts anys, l'Ajuntament pot fer "un esforç d'inversió després de les limitacions i sacrificis que s'han hagut de fer pel llast de l'endeutament heretat de governs anteriors". Ara que s'ha aconseguit reduir l'endeutament al 75%, l'Ajuntament preveu demanar crèdits per afrontar les inversions previstes per al 2018, que sumen 9,39 MEUR i, en conjunt, pugen prop d'1 MEUR.

En aquest àmbit, les inversions més rellevants són la millora dels parcs infantils de la ciutat, la urbanització de l'entorn de la Fàbrica Nova, la millora del Museu Comarcal i el centre d'acollida de pelegrins, la remodelació del mercat Puigmercadal i la instal·lació de gespa al camp de futbol de Mion-Puigberenguer. 

Situació financera de l'Ajuntament

El regidor d'Hisenda ha detallat la situació financera de l'Ajuntament de Manresa i ha explicat que, en aquest moment, l'Ajuntament no té dèficit i paga les factures als seus proveïdors per sota dels 60 dies. A més, ha explicat que es va tancar el 2017 amb un endeutament del 63,44% i, en el conjunt de l'Ajuntament i les tres empreses municipals, l'endeutament s'eleva fins al 77,32%. 

La proposta de pressupost es debatrà en el pròxim ple de l'Ajuntament, que es té previst celebrar el 25 de gener.