Cardona i Navès faran front comú perquè el govern espanyol reconegui l'«excepcionalitat» de les destrosses

Els dos alcaldes lamenten la manca d'interlocutors polítics amb què s'han trobat després de l'emergència provocada pel possible tornado

Un dels edificis afectats per l'esclafit
Un dels edificis afectats per l'esclafit | AjC
Redacció
09 de gener del 2018
Actualitzat a les 23:12h
Aconseguir que es declarin Cardona i Navès zones afectades greument per emergències de protecció civil. Aquest és l'objectiu que s'han proposat els alcaldes dels dos municipis per fer que el govern espanyol reconegui l'"excepcionalitat" del possible tornado que es va viure la matinada de diumenge i assumeixi part del cost de les destrosses, que podrien arribar al milió d'euros. La declaració, coneguda antigament com a 'zona catastròfica', s'aprovarà primer en els plenaris dels propers dies de Cardona i Navès, i juntament amb els informes tècnics que justifiquen l'excepcionalitat del fenomen i les destrosses que ha provocat s'enviarà al govern espanyol. Després d'una reunió entre els alcaldes i els afectats que ha tingut lloc aquest dimarts al vespre, l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ha explicat a l'ACN que el proper pas seria que el govern espanyol aprovés un Reial Decret que donaria cobertura econòmica als afectats. De la seva banda, Estruch també ha lamentat la manca d'interlocutors polítics amb què s'han trobat després de l'emergència.

Cardona i Navès han acordat habilitar una oficina tècnica al consistori cardoní que atendrà els afectats i els ajudarà amb totes les tramitacions per demanar compensacions per les destrosses a casa o les seves propietats arran del possible tornado que va patir el territori la matinada de diumenge. 

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ha explicat que hi ha dues vies per demanar ajuts. La primera és a través d'un Reial Decret que dona ajuts per habitatge habitual o per activitat econòmica per danys ocasionats per emergències de naturalesa catastròfica. Aquests ajuts ja es poden demanar i els afectats tenen un mes de marge per fer les peticions. 

La segona via és la de la declaració de zona afectada greument per emergències de protecció civil. L'alcalde ha explicat que aquesta opció és la que beneficiarà a un major nombre d'afectats. Es tracta d'un decret "fet a mida", que donaria cobertura a les destrosses ocasionades com a conseqüència d'un fenomen tan específic. Estruch ha admès que el camí per aconseguir les compensacions econòmiques no serà ràpid ni senzill, però s'ha mostrat determinat per aconseguir que el ministeri els reconegui l'excepcionalitat del fenomen meteorològic. 

El batlle cardoní també s'ha mostrat queixós del fet que els ha costat trobar interlocutors davant una emergència "de problemes reals de la gent" i ha exigit que se'ls atengui, "no a nivell tècnic, que no hi ha cap queixa, sinó a nivell de resposta política". Ferran Estruch s'ha preguntat si la resposta al que apunta que haurà estat un tornado "hagués passat enmig d'una altra capital de l'estat o a Barcelona", i si s'estaria parlant del que estan vivint els veïns de Cardona i Navès "de falta de suport d'aquells que ostenten la responsabilitat de governs superiors". 

Per la seva banda, durant la reunió, tant el Departament d'Agricultura com la Diputació i també el Consell Comarcal han mostrat la seva predisposició a treballar conjuntament amb els municipis afectats.
Arxivat a