El colpidor documental «Machines» es projectarà a Manresa aquest dijous

Imatge d'un dels frames del documental 'Machines'
Imatge d'un dels frames del documental 'Machines'
Redacció
09 de gener del 2018
Actualitzat a les 10:54h
Dins del cicle El Documental del Mes, coordinat per MEES i CineClub, es podrà veure aquest dijous, 11 de gener, a les vuit del vespre, a l'espai Plana de l'Om de Manresa, Machines, un documental realitzat per Rahul Jain que mostra l'explotació dels treballadors a una fàbrica tèxtil de l'Índia.

Hipnòtica, laberíntica i desoladora. Milers de treballadors exhausts, interminables jornades laborals de 12 hores i una immensa fàbrica tèxtil a Surat, una ciutat industrial situada al nord-oest de l'Índia. La càmera viatja lleugera pels passadissos d'aquest submón invisible, on humans i màquines són la mateixa cosa.

El cineasta Rahul Jain debuta amb una obra valenta i personal. Les curtes converses que manté amb els treballadors descol·loquen l'espectador i afegeixen una nova capa de lectura a un film que va més enllà de la denúncia de l'explotació laboral. S'observa una realitat dramàtica que atrapa per la seva esplendor sonora i visual.

Una mirada dura, i a la vegada d'una sensibilitat extraordinària, a l'explotació dels treballadors a les fàbriques dels països en vies de desenvolupament, que obliga a replantejar-se si les dinàmiques productives del món en què vivim són les més idònies.

Rahul Jain és un director de documentals nascut a Nova Delhi, criat a l'Himàlaia i educat als Estat Units. Recentment es va graduar amb una llicenciatura en Belles Arts de Cinema i Vídeo a l'Institut d'Arts de Califòrnia i actualment està estudiant un màster d'escriptura sobre Estètica i Política. S'interessa per la distància, l'alteritat i la quotidianitat. Machines és el seu primer llargmetratge documental.

El Documental del Mes

El Documental del Mes té com a objectiu acostar el gènere documental al màxim nombre d'espectadors possible i incrementar la presència del documental europeu a les pantalles cinematogràfiques.
 
Amb aquesta finalitat, habitualment, el primer dijous de cada mes, s'estrena una pel·lícula documental de qualitat, de temàtica i procedència diversa, a 40 ciutats de Catalunya, país Valencià, Illes Balears i resta de I'Estat Espanyol. Els documentals es projecten en versió original subtitulada en català a Catalunya, Alacant i les Illes Balears i en versió original subtitulada en castellà a la resta de l'Estat. La selecció de documentals la realitza un comitè de selecció de Paral·lel40.