UCFR Bages organitza unes jornades sobre exili, repressió i antifeixisme

Imatge d'un frame del documental '12 d'octubre. Cultura de l'odi i legítima autodefensa'
Imatge d'un frame del documental '12 d'octubre. Cultura de l'odi i legítima autodefensa' | Youtube
Redacció
08 de gener del 2018
Actualitzat el 26 de gener a les 15:45h
La plataforma Unitat contra el feixisme i el racisme (UCFR) del Bages donarà el tret de sortida, aquest divendres 12 de gener, a unes jornades que centraran la mirada en la Guerra Civil espanyola, la repressió, l'exili i l'antifeixisme.

Les propostes, que tindran lloc a la Casa Lluvià (carrer Aquitecte Oms, 5), s'inauguraran amb l'exposició Guerra Civil i exili, que es podrà veure fins el dia 27 del mateix mes. Muntada per l'Associació d'ex-presos polítics del franquisme, la mostra és un recull de fotografies d'aquest conflicte armat, en la qual es podrà copsar el suport de l'Alemanya nazi i la Itàlia feixista a l'exèrcit rebel, i de les Brigades internacionals i la Unió Soviètica al Govern republicà. També s'hi podrà observar la destrucció que va originar, així com el cartellisme de guerra, i l'exili.
El mateix dia de la inauguració de l'exposició, a dos quarts de set de la tarda, tindrà lloc, al mateix espai, la xerrada La repressió de la immigració durant el primer franquisme, que anirà a càrrec de José Miguel Cuesta, historiador especialitzat en Franquisme i Transició.

La següent activitat es durà a terme el dissabte dia 20. A dos quarts de set de la tarda, l'advocat laboralista Natxo Parra i l'historiador Carles Viñas presentaran el seu llibre Sankt Pauli. Un altre futbol és possible. A partir de la descripció de la trajectòria esportiva del St. Pauli, el llibre fa un recorregut per la història d'Alemanya, des de la unificació al segle XIX fins a l'actualitat. Victòries i derrotes es barregen amb episodis de lluites socials i reivindicacions obreres, de resistències al nazisme i manifestacions ecologistes i antinuclears.

Les jornades acabaran el 27 de gener, dissabte, amb la projecció del documental 12 d'octubre.Cultura de l'odi i legítima autodefensa, produït per la catalana Metromuster, autora, també, dels reportatges Ciutat morta i Tarajal. El film, que es passarà a dos quarts de set de la tarda, reflexiona sobre la legitimació dels discursos d'odi i violència que emanen del Dia de la Hispanitat, tenint en compte els episodis de violència per part d'individus d'ultradreta, que ja fa anys que es duen a terme. El punt de partida del documental és l'explicació de què va passar el 12 d'octubre de l'any 2013. Després d'una concentració feixista a Montjuïc, un grup de neonazis es va barallar amb una colla de joves antifeixistes al barri de la Bordeta de Barcelona. Ara, els membres del grup d'antifeixistes s'enfronten a una condemna que podria arribar als 17 anys de presó, després que els neonazis els denunciessin per agressió.