El discurs del Rei Baltasar a Manresa esvera l'espanyolisme

Twitter s'ha encès davant la seva demanda de tenir un record per als nens que no poden ser amb els seus pares a causa "de la guerra, l'exili, la presó"

El Rei Baltasar durant la Cavalcada de Reis de Manresa
El Rei Baltasar durant la Cavalcada de Reis de Manresa | Àlex Gómez Ribera
06 de gener del 2018
Actualitzat a les 20:20h
El discurs que aquest divendres ha fet el Rei Baltasar des del balcó de l'Ajuntament de Manresa durant la Cavalcada ha esverat mitjans de comunicació espanyols i un bon grapat de twitaires, que l'han acusat de polititzar un acte destinat a nens i nenes.

En la part central -i més aplaudida- de la seva intervenció, sa Majestat va demanar que "estimeu allò que us fa diferents i singulars", tot afegint que "en el llarg viatge que hem fet per arribar fins aquí hem vist que l'abundància i la misèria coexisteixen i que hi ha nens que no tenen família o que la tenen lluny, ja sigui a causa de la guerra, l'exili, la presó o per alguna altra injustícia".

Tant la primera part, que ha estat interpretada per l'espanyolisme com una crida gairebé etnicista a distingir el català de l'espanyol, com la segona, a la que alguns han atribuït haver recordat els "presos polítics", han estat durament criticades.

El madrileny El Mundo destaca al titular que el Rei ha parlat de "presó, exili i situacions injustes davant de milers de nens", sense referir-se a que també ha fet referència a la guerra o les desigualtats socials. El català E-Notícies ha anat més enllà i directament acusa al Rei de considerar "una injustícia l'exili o la presó", quan sa Majestat no ha fet aquesta afirmació en cap moment.

Si els mitjans han llegit el què han volgut en les paraules del Rei Baltasar, no cal dir que a la xarxa s'han fet directament afirmacions falses, com dir que havia "parlat als nens de presos polítics" o que el Rei estava a nòmina d'Òmnium.