La Cavalcada de Reis de Manresa al·ludeix a la igualtat, la democràcia i la llibertat

El Rei Baltasar ha recordat en el seu parlament que "hi ha nens que no tenen família o que la tenen lluny, ja sigui a causa de la guerra, l'exili, la presó" | Si bé la rua ha gaudit d'un gran nombre d'espectadors, l'espai on s'ha agrupat més gent ha estat la plaça Major, on el color groc s'ha fet veure a bastança

La comitiva Reial amb l'alcalde al balcó de l'Ajuntament
La comitiva Reial amb l'alcalde al balcó de l'Ajuntament | Àlex Gómez Ribera
05 de gener del 2018
Actualitzat el 07 de gener a les 15:22h
Els nervis hi eren presents. Els organitzadors i participants de la Cavalcada de Reis de Manresa tenien una pressió extra: la de les càmeres de TV3, que no s'han perdut ni un detall del seguici d'Orient, que, des de les sis de la tarda i fins les vuit del vespre ha inundat els carrers centrals de la ciutat.

La rua ha començat, com sempre, al barri de Valldaura i d'allà s'ha dirigit fins la Muralla de Sant Domènec. Aquest primer trajecte acostuma a fer-se amb molta rapidesa, ja que la gent tendeix a aglomerar-se als carrers més cèntrics com el Guimerà o el Passeig Pere III, però enguany no ha estat així. El recorregut inicial ha avançat amb una lentitud excessiva degut a les peticions horàries de la televisió pública catalana, que feia avançar amb comptagotes les 17 carrosses que formaven la comitiva. La gent, però, no es movia de lloc i esperava, impacient, l'arribada del Melcior, el Gaspar i el Baltasar, que han capitanejat tres carrosses noves de trinca el disseny de les quals estava inspirat en tres edificis emblemàtics de la capital del Bages: el Casino, el Kursaal i la Seu. La bona temperatura s'ha encarregat d'assegurar que els espectadors no abandonessin la corrua a casa del fred.

Si bé en un primer moment la música ha tingut un paper molt discret, a mesura que la cavalcada avançava els tabalers de Xàldiga han animat la festa amb el seu particular xou del ritme, sobretot quan els tres reis han abandonat les seves carrosses per començar el recorregut a peu fins al seu destí, la plaça Major. Una plaça Major que des de primera hora de la tarda ja tenia vida. I és que aquesta va ser la ubicació on Òmnium Bages i ANC Manresa van decidir dur a terme l'acció que tenien pensada: que el groc fos el color protagonista del final de la cavalcada. Durant tota la vetllada han estat repartint globus i bufandes grogues, així com també paper de col·lofana de color groc, perquè la gent l'enganxés a la llanterna del mòbil i així, fes la llum del color insígnia a favor de l'alliberament dels presos polítics. Una voluntat que el públic també ha fet palesa quan l'alcalde de la ciutat, Valentí Junyent, ha manifestat que "tenim el desig de poder viure en democràcia i llibertat". La ciutadania l'ha respost amb aplaudiments i crits de "llibertat".

El batlle, que ha donat la clau que obre totes les cases a Ses Majestats, ha dit, en el seu discurs al balcó del consistori, que "ens agradaria que no hi hagués famílies que passessin les dificultats que estan passant i que visquéssim en una societat més justa i igualitària". Per últim, ha acabat demanant als Reis que "ens haureu d'ajudar perquè aquest any Manresa és la Capital de la Cultura Catalana".

El punt final de la cavalcada l'ha posat el Rei Baltasar que, per primera vegada a la ciutat, no s'ha hagut de pintar de negre. Algunes persones comentaven que tenia una retirada al rector de la Seu de Manresa, Jean Hakolimana. També hi havia veus que deien que el Melcior, el Rei Blanc, s'assemblava a Joaquim Anfruns, de l'Agrupació Cultural de Bages, i que el Gaspar tenia una fesomia que recordava a Jaume Puig, del grup de teatre del barri del Poble Nou.
 

Públic amb globus grocs a la plaça Major de Manresa. Foto: Àlex Gómez Ribera


El parlament del Baltasar ha estat rebut amb gran entusiasme. En un primer moment, el Rei Negre ha recordat als menuts que fessin bondat, mengessin de tot i no estiguessin tant per les pantalles de la televisó i el mòbil. El moment més aplaudit de la seva intervenció ha estat quan ha elogiat el sentiment de pertinença a una cultura i una regió: "estimeu allò que us fa diferents i singulars", ha dit, tot afegint que "en el llarg viatge que hem fet per arribar fins aquí hem vist que l'abundància i la misèria coexisteixen i que hi ha nens que no tenen família o que la tenen lluny, ja sigui a causa de la guerra, l'exili, la presó o per alguna altra injustícia". La cavalcada ha acabat amb un cel negre tenyit de globus grocs, que els ciutadans han deixat anar enmig d'ovacions i somriures.