L'exalcalde Jordi Valls, inclòs en una investigació sobre un forat econòmic al Port

Com a expresident de l'Autoritat Portuària de Barcelona entre 2006 i 2011, l'Estat l'acusa d'haver comès "greus negligències" juntament amb uns altres quatre exdirectius més

Vista del Port de Barcelona
Vista del Port de Barcelona | APB
Redacció
05 de gener del 2018
Actualitzat a les 21:30h
L'Advocacia de l'Estat culpa cinc exdirectius de l'Autoritat Portuària de Barcelona (APB), entre els quals s'hi troba l'exalcade de Manresa, Jordi Valls, d'haver comès "greus negligències" en autoritzar pagaments per obres no realitzades durant l'ampliació del dic d'Abrigament Est del Port, entre 2001 i 2008, segons ha informat aquest divendres el País.

El forat econòmic que assenyala l'Estat és, presumptament, de 40,6 milions d'euros, per una infraestructura que es va adjudicar el 2001 per 165 milions, però que va costar finalment 242,2 milions, dels quals 83,6 els va aportar la Unió Europea.

L'escrit assenyala com a "reponsables comptables directes" de les suposades irregularitats els expresidents del Port Joaquim Tosas, Joaquim Coello i Jordi Valls, que ho va ser entre 2006 i 2011, i que havia estat nomenat per Pasqual Maragall. A banda dels tres expresidents, l'Estat també apunta a dos exdirectors de l'APB, Josep Oriol Carreras i José Alberto Carbonell.

El proper 19 de març, tots cinc hauran de donar explicacions davant del Tribunal de Comptes, juntament a tres directors de l'obra i a l'excap de l'assistència tècnica de l'ampliació del dic. El Tribunal demana la devolució d'aquests 40,6 milions.

Per si això no fos prou, paral·lelament hi ha una causa penal oberta per presumpte frau per aquestes obres per una denúncia presentada pel Port de Barcelona. Aquesta i la del Tribunal de Comptes són investigacions diferents.

Jordi Valls va ser conseller de Treball i Indústria. Després de la seva etapa com a president del Port, va entrar a Agbar i des de setembre de 2013 va ser l'home fort de l'empresa d'aigües a Xile. Des de març de 2016 és president executiu del gegant Suez.