Òmnium i ANC insten a anar a la cavalcada de Manresa amb roba o complements grocs

L'ANC de Manresa demana a la ciutadania que es vesteixi de groc durant la cavalcada de Reis
L'ANC de Manresa demana a la ciutadania que es vesteixi de groc durant la cavalcada de Reis | Martí Albesa
Redacció
02 de gener del 2018
Actualitzat a les 16:05h
La cavalcada de Reis de Manresa serà, enguany, la que es retransmetrà per TV3. És per aquest motiu que Òmnium i ANC, amb la voluntat que tots els espectadors que sintonitzin el canal de televisió en qüestió vegin que la ciutadania de la capital del Bages reclama la llibertat dels presos polítics, insten tots els manresans i bagencs a dur roba o complements de color groc, el color emblema de la lluita contra la repressió de l'Estat espanyol.

Les dues entitats sobiranistes expliquen a NacióManresa que "en cap cas volem entorpir la marxa de la cavalcada". És per això que han decidit que, perquè les càmeres de TV3 captin amb més potència la iniciativa ("durant el recorregut estaran més pendents de les carrosses i dels infants", exposen) l'acció es durà a terme, sobretot, a la plaça Major, que és on finalitza la cavalcada. "Si en aquell punt tothom va de groc o porta algun complement d'aquest color, quedarà molt més palesa la nostra voluntat", afirmen. En la mateixa línia recorden que, igual que s'ha fet durant tots aquests dies, a les set de la tarda es tocarà el Cant dels ocells a la mateixa plaça.

Recordem que el prec arriba un any després de la polèmica que va suscitar la crida de l'ANC i Òmnium per a la cavalcada que TV3 va retransmetre l'any passat des de Vic, quan van demanar rebre els Reis d'Orient amb fanalets amb l'estelada. Aleshores, l'unionisme va carregar contra aquesta petició i fins i tot Societat Civil Catalana va demanar la suspensió de l'emissió. Pel que fa a Manresa, de moment, cap formació unionista s'ha oposat a la petició de les dues entitats bagenques.

Josep Emili Puig, membre de l'ANC Bages i integrant del Secretariat Nacional de l'ANC, ha volgut desvincular aquesta iniciativa de la crida que va fer l'any passat l'ANC d'Osona a acudir a la cavalcada dels Reis de Vic amb els 'fanalets independentistes'. Segons ell, la proposta osonenca "podia ser discutible", però ara, ha dit, "no fem una crida perquè els independentistes ens fem visibles durant la cavalcada de Reis, sinó que fem un crit a favor de la democràcia i la llibertat". En aquest sentit, Puig creu que és una reclamació "que no només hem d'assumir els independentistes, sinó que l'ha d'assumir qualsevol demòcrata".