La Nit Viva de Fonollosa: una cita ineludible de l'agenda nadalenca del Bages

En un trajecte d'una hora llarga, el poble i el seu entorn es trasllada a entre un segle i un segle i mig enrere a pagès, amb oficis i escenes que recorden vivències explicades per avis i besavis

Una núvia es prepara per casar en un mas de la Nit Viva
Una núvia es prepara per casar en un mas de la Nit Viva | Pere Fontanals
30 de desembre del 2017
Actualitzat el 31 de desembre a la 13:17h
En una oferta de pessebres vivents i representacions escèniques nadalenques important a la comarca, en pocs anys -en comparació amb representacions que porten dècades- la Nit Viva de Fonollosa s'ha convertit per mèrits propis en una de les mostres d'obligat seguiment al Bages. Un espectacle d'escenes i imatges que recrea el món a l'entorn de la pagesia de fa entre un segle i un segle i mig, a partir dels oficis, però no només. Un treball que transporta a una melàngia que, qui més qui menys, ha rebut indirectament d'avis o de besavis que havien explicat als avis i ells a nosaltres.
 

La Nit Viva reviu un bon grapat d'oficis i imatges del passat. Foto: Pere Fontanals


Perquè a l'immens treball posat pels ideadors, figurants i actors de la Nit Viva, cal afegir-hi, un entorn magnífic per submergir-se en un món de set betes i esclops, de casaments amb vestits de puntes o picapedrers sacrificats. Del carrer ençà entres en una casa incrustada a la roca i quan en surts pel pati de darrere tot fa olor a passat.
 

Tampoc no hi falten els picapedrers i els paletes. Foto: Pere Fontanals


Camins, caminets, masos, escales estretes i carrerons secrets durant una hora llarga. Fonollosa està feta per a la Nit Viva i no hi ha cap racó desaprofitat. Dels oficis, tots o gairebé, de la quotidianitat, fins i tot el ball de Festa Major, o un casament, o una escola de pupitres dels d'abans. I capellans, també, amb els seus avemaries, rosaris o col·lectes per les cases acompanyats de l'escolanet.
 

Els obradors premen la premsa per fer oli. Foto: Pere Fontanals


Més enllà de les representacions nadalenques, Fonollosa tira de nostàlgia i de record explicat en una experiència que hauria de ser d'assistència obligatòria. Encara hi ha temps: els propers 1 i 6 de gener en sessió doble, a 1/4 de 7 i a 2/4 de 8 del vespre.
 

La senyoreta ensenya les alumnes a classe de la Nit Viva. Foto: Pere Fontanals