Laia Valls: «La Marxa de Torxes serà divertida i familiar»

Jordi Masdeu Valverde
08 de setembre del 2009
- Després de molts anys, Manresa torna a tenir un acte unitari fort per l'Onze. Com s'ha gestat aquesta Comissió 11 de Setembre?
- La comissió va néixer a partir de les trobades entre membres de 10mil en xarxa per l'autodeterminació i de la Fundació Independència i Progrés. La idea inicial era dinamitzar els actes de l'Onze de setembre a Manresa, ja que consideraven que els actes que s'havien fet fins ara eren massa institucionalitzats, i no permetien a la ciutadania manifestar els seus sentiments. Des d'un primer moment, s'intentà que l'acte fos el més transversal possible, i per això es va convidar tots els partits polítics i totes les entitats.

- En aquests moments, quines entitats en formen part?
- Actualment les entitats que hi col·laboren són la Fundació Independència i Progrés, 10Mil en xarxa per l’Autodeterminació, Òmnium Cultural del Bages, La Fadulla, Convergència Democràtica de Catalunya,  Unió Democràtica, la CUP, Esquerra Republicana, Reagrupament, la colla sardanista Nova Crida, els Miquelets de Catalunya, l’Agrupació Cultural del Bages, Xàldiga i la colla castellera Tirallongues. De totes maneres, i de cara a l'any vinent, ja hi ha d'altres entitats que s'hi han interessat, i esperem que en properes edicions el nombre d'entitats augmenti encara més.

Laia Valls durant l'entrevista. Àlex Gómez Ribera

- Quin és el missatge que voleu transmetre amb la marxa?
- Quan es va gestar la comissió, es va cercar algun acte central impactant, i que tingués un abast nacional. La marxa de torxes s'adiu perfectament al que es perseguia, i ens permet transmetre els missatges que defineixen la comissió. D'entrada, es dinamitza la celebració de la Diada a Manresa i comarca; alhora, es potencia la revisió històrica dels fets de l'11 de setembre. Un altre aspecte remarcable és la difusió de la cultura popular i tradicional, que en futures edicions es vol potenciar encara més. Finalment, la marxa de torxes incideix, com d'altres iniciatives similars, en la voluntat d'incloure la independència en l'agenda dels partits polítics.

- Exactament, en què consistirà la marxa de torxes?
- La marxa sortirà de Crist Rei a 2/4 de 10. Una mica abans, està prevista l'arribada de diverses columnes de torxes, provinents d'altres pobles de la comarca, que serviran per a encendre conjuntament totes les torxes manresanes. Es farà un petit parlament de presentació, a càrrec de la Mireia Cirera, i a continuació començarà el recorregut de la marxa, que passarà pel Passeig, Sant Domènec, Born, Sant Miquel i acabarà a la plaça Major. Durant la marxa, els grallers dels geganters i dels castellers amenitzaran el recorregut, de manera que la celebració sigui, a part de reivindicativa, lúdica i participativa. La marxa serà tranquil•la, divertida i familiar; tothom hi pot venir, no importa l'edat.

- A part de la marxa, es farà algun altre acte?
- En arribar a la plaça Major, es ballarà una sardana conjunta, organitzada per la colla sardanista, i hi haurà una actuació castellera per part dels Tirallongues. Després, es farà un parlament, a càrrec de Marcel Mateu, professor de dret constitucional a la UOC i a l'Autònoma. Finalment, es llegirà el manifest de la marxa i es clourà l'acte amb el cant de l'himne i un pilar de cinc (en què l'anxaneta desplegarà una estelada). Un cop acabats aquests actes, els assistents podran sopar als bars de la plaça (Toni’s, Mos i Fonda Sant Antoni), i gaudir del concert dels grups Clepton (indie de Manresa, www.myspace.com/clepton) i Skàndol Públic (ska de Berga, www.myspace.com/skandolpublic).
 

Laia Valls és responsable de comunicació de la Comissió 11 de Setembre. Àlex Gómez Ribera

- Com es poden aconseguir les torxes?
- Les torxes es poden aconseguir a la seu d' Òmnium Cultural del Bages (al número 99 del carrer del Bruc), o bé a Crist Rei el mateix dia de la marxa, a un preu simbòlic de 2 euros. Tenim 500 torxes, i esperem vendre-les totes.

- A tot el país, ja hi ha 24 municipis que s'han apuntat a la iniciativa. Hi ha algun objectiu marcat? S'esperava una resposta com aquesta?
- La veritat és que la resposta ha sorprès als mateixos organitzadors, que no comptaven amb una participació tan gran. De fet, cada dia s'afegeixen nous municipis a la marxa, i de cara a properes convocatòries, l'èxit sembla garantit. A partir de 4 o 5 nuclis inicials, la iniciativa s'ha escampat com una taca d'oli. A partir d'ara, la voluntat és que la marxa sigui un esdeveniment anual, marcat a les agendes de l'independentisme.

- Darrerament, sembla que sorgeixen moltes iniciatives sobiranistes deslligades dels partits. Creus que la gent ja no es refia dels polítics?
- És cert que, des de les primeres manifestacions de la PDD, passant pels 10mil a Brussel•les i ara amb la Marxa de torxes, des de la base popular estan sorgint iniciatives exitoses. Jo crec, però, que la responsabilitat d'aquesta desafecció no rau tant en els partits polítics com en les actuacions de l'Estat Espanyol, que provoquen la reacció airada de la societat civil catalana. Tot plegat, el que es demostra és que la via constitucionalista està exhaurida, i el poble català cada cop té més clar que la única solució és la independència.

- Més enllà de la marxa, la comissió seguirà treballant en noves iniciatives, o la seva feina es limitava a preparar l'acte?
- La voluntat de la comissió és seguir treballant, sobretot en dues vessants molt concretes. D'una banda, volem promoure l'estudi dels fets històrics del 1714 a Manresa i comarca, i de l'altre, ens proposem reforçar la cultura tradicional i popular, augmentant el nombre d'entitats dins de la comissió i preparant una mostra de cara a l'any vinent. També estudiarem col•laborar en d'altres manifestacions populars afins a la nostra ideologia, com el Correllengua. Estem molt contents amb el funcionament de la comissió, i creiem que podem fer d'altres activitats durant l'any. De totes maneres, l'objectiu és consolidar un 11 de setembre potent i reivindicatiu a la ciutat de Manresa.