Aigües de Manresa assumirà una part del projecte de millora del camí de la Gravera

Conveni entre l'Ajuntament i Aigües de Manresa
Conveni entre l'Ajuntament i Aigües de Manresa | AjM
Redacció
24 de desembre del 2017
Actualitzat a les 9:40h
L'Ajuntament de Manresa i Aigües de Manresa han signat un conveni pel qual la societat municipal finança la part del projecte del Camí de la Gravera que fa referència a la infraestructura i el clavegueram. Concretament, aquesta part té un pressupost de 340.719,19 euros, als quals s'han d'afegir 20.806,61 euros en conceptes complementaris (17.834,18 euros per a la instal·lació d'aigua potable, i 2.972,433 per a un tub de reg a pressió). Aigües de Manresa té les competències en subministrament d'aigües, instal·lacions de clavegueram i reg de la Sèquia.

El conveni ha estat signat per l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el director-gerent d'Aigües de Manresa, Josep Alabern, amb la presència dels regidors d'Urbanisme i Llicències, Marc Aloy; Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis, Jordi Serracanta; i Hisenda, Josep Maria Sala.

Amb el projecte d'urbanització del Camí de la Gravera, que uneix els barris de la plaça Catalunya i Mion-Puigberenguer, el govern municipal farà realitat així una demanda veïnal històrica. El projecte ja està aprovat definitivament i s'han signat les ocupacions de les porcions necessàries per fer l'obra amb cinc propietaris afectats. Ja s'ha posat en marxa l'expedient de contractació i un cop es faci la licitació, exposició pública i presentació d'ofertes, es procedirà a l'adjudicació. Les obres és previst que comencin a final del primer trimestre del 2018.

El pressupost és de 528.000 euros, dels quals aquests més de 361.000 corresponen a la part d'aigua i clavegueram, que finançarà Aigües de Manresa.

El projecte consisteix en la urbanització de 400 metres del Camí de la Gravera, entre el passatge Padró (al barri de la plaça Catalunya) i el carrer Saragossa (Mion-Puigberenguer) i permetrà dotar aquest vial de l'amplada necessària per tenir dos carrils de circulació i un recorregut per a vianants segur, que permetrà connectar adequadament aquests dos barris de la ciutat. El projecte també contempla la renovació i ampliació de les xarxes de clavegueram, de reg i d'aigua potable, que fins ara no estaven recollides.

Actualment el Camí de la Gravera és un vial amb nombrosos dèficits funcionals i de conservació. El projecte preveu millorar-ne la secció transversal, resolent adequadament l'encaix entre la circulació rodada i per a vianants, i pretén també resoldre la connexió entre l'espai públic i les finques privades adjacents.

En el nou projecte de reforma del camí de la Gravera, el nou camí tindrà una amplada total de 8 metres, dels quals 6 corresponen a la calçada, que tindrà dos carrils de circulació de tres metres cadascun. El recorregut de vianants consistirà en una vorera d'1,5 metres d'amplada i se situarà a la banda est del camí (en sentit pujada, a la dreta), a tocar de les cases. Per la banda oest (pujant, banda esquerra) hi haurà un espai de berma o protecció del talús de mig metre d'amplada.

Pel que fa a la urbanització es distingeixen clarament tres àmbits:

El primer correspon a la urbanització pròpia del camí de la Gravera. La vorera es resoldrà amb vorades iguals de formigó prefabricat i un paviment de formigó in situ, amb acabat ratllat manual. La calçada s'acabarà amb un paviment d'aglomerat asfàltic. Pel que fa a la berma situada al límit oest del vial, allotjarà una separació física amb les finques adjacents. La diferència de cotes entre el vial i els camps inferiors es resoldrà amb talussos o murs fets amb escullera de pedres. A l'espai comprès per la berma, es disposarà una primera protecció, efectuada amb una vorada de formigó prefabricat i una segona, amb pilones de fusta, que permetran definir el límit visual entre el camí i els camps inferiors.

El segon àmbit correspon a la urbanització de l'últim tram del carrer Balsareny, el qual es resoldrà amb un nou paviment de formigó in situ.

El tercer àmbit correspon al conjunt d'espais de voreres que connecten amb els carrers perimetrals del projecte (carrer Saragossa i últim tram del camí de la Gravera, entre el passatge Padró i el carrer Santiago Rusiñol). En aquest àmbit s'utilitzaran vorades iguals de formigó prefabricat i es pavimentarà amb panot de 20x20 cm de 9 pastilles o ratllat, en les franges per persones amb dificultats de visió.

Pel que fa a la intervenció en les xarxes de serveis:

La intervenció en la xarxa de clavegueram consisteix en allargar cap al nord la xarxa de col·lectors existents al sud de l'àmbit de l'actuació al llarg de camí de la Gravera i de l'últim tram de carrer Balsareny. Es construeixen també embornals i reixes interceptores en aquests dos vials, per tal de recollir les aigües pluvials.

També és previst ampliar i renovar les canonades generals d'aigua potable i la xarxa de rec, renovant les ramificacions provinents de la Sèquia.

No es preveu realitzar cap modificació de la xarxa elèctrica ni de l'enllumenat públic existent. Només és previst un desplaçament de tres pals de suport de lluminàries. Tampoc no es preveu introduir canvis o modificacions en la xarxa de gas natural ni en la xarxa telefònica.