Manel Camp i l'Escriny de Santpedor ultimen els assajos d'«Illa Inaudita» per Nadal

Des de fa tres mesos, coral i compositor treballen conjuntament per estrenar per Nadal l'obra que Manel Camp ha compost expressament per a la coral en el seu 50è aniversari

Manel Camp amb els membres de la Coral Escriny de Santpedor
Manel Camp amb els membres de la Coral Escriny de Santpedor | Coral Escriny
Redacció
20 de desembre del 2017
Actualitzat a les 15:06h
El compositor i pianista Manel Camp i la Coral Escriny de Santpedor ja ho tenen tot a punt per a l'estrena el dia de Nadal de l'Illa Inaudita, una obra que Manel Camp ha compost expressament per a la Coral Escriny en el 50è aniversari de la formació coral.

Durant els darrers tres mesos, coral i pianista han mantingut assajos maratonians, conjunts o per separat, per tal de preparar aquesta obra que s'estrenarà per Nadal a l'Auditori del Convent de Sant Francesc de Santpedor, a les 10 del vespre, i es tornarà a repetir a l'Auditori el dia 14 de gener. El tercer concert es farà al teatre Kursaal de Manresa el proper dia 3 de febrer.

El concert es va gestar ara fa un any quan la coral, a través del seu director Marc Reguant, es va posar en contacte amb Camp. Ha comptat també amb la col·laboració del catedràtic de Literatura Catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Pujol que ha fet la selecció de poemes que composen aquesta obra. Amb aquesta composició, Manel Camp, amb una àmplia dedicació al món del jazz s'estrena amb una obra per a cor mixt i piano.

Camp ha compost l'Illa Inaudita sobre onze poemes catalans des de l'edat mitjana fins al segle XX. No són poemes ni poetes qualsevols. Hi ha els grans noms de la nostra poesia perquè les seves veus dialoguin les unes amb les altres a l'entorn d'un tema compartit i universal: l'amor. De l'arribada de la dona estimada a Entre els morats i l'ocre de J.V. Foix fins a L'oblit de Josep Carner, les veus d'Ausiàs March, Jordi de Sant Jordi, una reina de Mallorca, Joan Salvat-Papasseit, Carles Riba, Joan Vinyoli i Rosa Leveroni desgranen l'admiració, la passió, l'enyorança, l'exaltació, la serenitat, el joc, l'erotisme, la melangia, la desolació o el dolor. La música ressegueix, acompanya, arrossega, subratlla i interpreta alhora amb llibertat absoluta i amb respecte total pel sentit i el ritme de les paraules.

Manel Camp

Ha estat cap del Departament de Jazz i Música Moderna de l'Escola Superior de Música de Catalunya, (ESMUC) del 2001 al 2014. Convidat pels principals festivals de jazz, ha col·laborat com a compositor, arranjador, director musical i intèrpret amb molts dels grans noms de la música clàssica, la cançó, el jazz i el rock, com Lluís Llach, Raimon, Maria del Mar Bonet, Pi de la Serra, Núria Feliu, Marina Rossell, Elèctrica Dharma, Joan Manuel Serrat, Labordeta, Lucrecia, Montserrat Caballé, Joan Pons, Pegasus,… i també amb l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya OBC, Orquestra del Teatre Lliure, Simfònica de les Illes Balears Ciutat de Palma, la Simfònica de Tenerife, Orquestra de Vila-seca, i l'Orquestra Nacional d'Andorra (ONCA). Va iniciar-se professionalment el juny de 1970 amb el grup FUSIOON a Barcelona. Començava així una carrera de cinc anys que va consolidar el grup com a capdavanter del rock simfònic a l'Estat espanyol i, sens dubte, com la formació més lloada de les que ha donat el nostre país: Manel Camp, Santi Arisa, Martí Brunet i Jordi Camp.

La seva carrera en solitari va començar a partir de l'any 1984, amb els projectes Manel Camp Trio, el duet amb la pianista clàssica Ludovica Mosca, el duet amb el pianista de jazz Kitflus, l'Acústic Jazz Quintet, el Manel Camp Quartet, el duet amb Llibert Fortuny, i els espectacles Fades, Banda Sonora, Tornassol, Mozart en Jazz, Tangram, JZ Bach, Jazz Nadal, Ressorgir 2014, i molts d'altres. L'any 1985 edita el seu primer disc a piano sol, Poesia secreta, començant una carrera personal que l'ha portat als festivals de jazz més importants. Com a solista ha participat en nombrosos cicles de concerts i festivals internacionals. També va prendre part al cicle Music for Spain 94, de Boston; va inaugurar la temporada de concerts de la Casa dels Artistes de Moscou l'any 96 i va portar la seva música a la Setmana Internacional de Conservatoris 2002 a Sant Petersburg. Ha estat director musical de l'Aula de Música Moderna i Jazz de Barcelona i va crear el Taller de Música Moderna Esclat de Manresa, a més d'impartir cursos i seminaris arreu de l'Estat espanyol. Té editats 40 discos i és autor d'una dotzena de bandes sonores.

Marc Reguant

Assumeix la direcció de la Coral Escriny el setembre de l'any 2009. Nascut a Santpedor, comença els estudis musicals a l'Escola Municipal de Música de Santpedor amb Elisabet Casanovas. Posteriorment els continua al Conservatori Municipal de Música de Manresa on obté el grau professional de música amb l'especialitat de Clarinet amb el professor Joan Plaja i rep el premi Mestre Blanch de final de grau professional. Cursa els estudis superiors de música a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC) amb el professor Joan Enric Lluna i continua rebent classes de piano amb Manuela Gouveia i, de cant, amb Francesc Garrigosa.

Forma part de diverses formacions cambrístiques, corals i orquestrals. És membre d'ARSinNOVA Cor de Cambra (dir.: Pere Lluís Biosca - Marc Díaz), col·labora freqüentment amb el Cor Madrigal (dir.: Mireia Barrera). Ha seguit la seva formació vocal amb Carles Farreras, Elisenda Durà i, actualment, amb Natasha Tupin. En el camp de la direcció coral ha seguit diversos cursos de la FCEC amb professors com Pere Lluís Biosca, Jordi Lluch, Xavier Sans, Glòria Coma, Elisenda Carrasco, Xavier Puig i Manel Valdivieso, i al Curso de Dirección Coral de Segòvia, amb Josep Vila i Casañas i Alina Orraca. Actualment rep classes de direcció coral del prestigiós director Josep Vila i Casañas. Dirigeix també el Cor Vèrtex - Cor Jove de Sabadell i el Cor de Teies - cor de noies de Santpedor. Compagina la seva activitat com a intèrpret i director amb la docència a l'Escola Municipal de Música El Faristol de Roda de Ter i l'Esquirol i a l'Escola Pia de Sabadell. 

Àmplia i diversa proposta musical per a aquest any

Els tres concerts de l'Illa Inaudita serveixen per obrir els actes de celebració dels 50 anys de la Coral Escriny de Santpedor que dirigeix Marc Reguant. També en el marc del cinquantenari, la coral prepara un segon repertori: el Rèquiem KV 626 de Wolfgang Amadeus Mozart, amb l'Orquestra de Cambra Terrassa 48 en dos concerts a l'abril i al maig a Sant­pedor. Es preveuen, encara amb dates per determinar, diversos concerts de música a cappella en diferents auditoris del país.

A tots els concerts que ja hi ha tancats, s'hi sumen altres activitats que la coral ha previst en el marc del seu 50è aniversari. L'entitat impulsa la realització d'un vídeo, preveu un programa sobre música a Ràdio Santpedor i edita, amb el suport de l'Ajuntament de Santpedor, un llibre escrit per Montserrat Xixons i Francesc Vila sobre el món coral al poble que es presen­tarà per Sant Jordi. 
Arxivat a