Música amb valors

Una entitat calderina impulsa un projecte per fer arribar la música als infants refugiats

La iniciativa, anomenada "Caravana musical per la pau", es presentarà aquest dissabte a la sala 2 de Gener d'Artés

per Aina Font Torra, Calders, 19 de desembre de 2017 a les 12:16 |
El projecte 'Caravana musical per la pau' es presentarà aquest dissabte | Sergi Cámara
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de desembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ja fa tres anys que milions de persones van haver de fugir de casa seva a causa de la guerra imperant en el seu país. L'any 2015, aquests centenars de milers d'individus anònims protagonitzaven portades de diaris, capçaleres de telenotícies i reportatges de profunditat. Però sembla que els ciutadans que vivim en aquesta part del primer món ja ens hem acostumat a la realitat d'aquesta gent. Una realitat dura, crua, grisa, dolorosa i molt incerta.

Actualment els camps de refugiats de Grècia estan plens de gent que malviu però no es rendeix, perquè té l'esperança que a l'altra banda de la frontera viurà amb més dignitat i amb millors condicions que les que patia quan la guerra es va apoderar del seu país.


Dintre d'aquest immens grup de persones també hi ha moltíssims infants que no poden anar a l'escola com qualsevol altre nen o nena, i que hauran de passar un altre hivern sense un sostre. És, sobretot, amb aquest col·lectiu de persones en el qual vol incidir l'Associació de Treballs d'Atenció a les Persones (ATAP), una entitat sense ànim de lucre nascuda a Calders que té la missió de promoure la inserció social i laboral i millorar l'autonomia i la qualitat de vida de les persones amb risc i en precarietat.

Amb aquest objectiu, l'entitat ha elaborat el projecte Caravana musical per la pau, que aquest dissabte, 23 de desembre, es presentarà públicament a la sala 2 de Gener d'Artés.
Sota el lema Fem que la música soni més fort que les armes i creient fermament que la música "és un llenguatge universal que afavoreix l'autorealització, augmenta l'autoestima i facilita la cohesió", els de l'ATAP pretenen, amb el projecte, fer arribar instruments musicals als infants que es troben en els diversos camps de refugiats de Grècia i al Líban, i captar voluntaris perquè viatgin fins allà amb l'objectiu d'ensenyar als nens i nenes a tocar i cantar conjuntament.

La iniciativa, doncs, té tres fases diferenciades. En la primera "recollirem els instruments musicals i farem una recerca de voluntaris que estiguin disposats a viatjar fins a Grècia o el Líban"; en la segona "es buscaran els recursos econòmics suficients per tal de poder desenvolupar el projecte in situ i amb normalitat", i, finalment, la tercera consistirà en "la realització d'una sèrie de concerts a Catalunya per mostrar el que s'ha après durant el transcurs d'aquest projecte", expliquen des de l'entitat.


Suport d'ajuntaments, advocats i escoles de música

Per tirar endavant el projecte, l'ATAP ha comptat i segueix comptant amb el suport de diversos actors que s'han implicat en la iniciativa. Es tracta del Consell General de l'Advocacia Espanyola, que assumirà la responsabilitat final de la transparència de tot el projecte així com també les gestions davant les autoritats duaneres; els ajuntaments de Calders, Artés, Manresa i Barcelona, facilitant la infraestructura necessària per al desplegament del projecte, i la Federació d'Escoles de Música de Catalunya, ajudant a recollir fons econòmics per a desplegar la logística i organitzant els concerts solidaris.

L'acte de presentació, aquest dissabte

La presentació oficial del projecte es farà aquest dissabte, 23 de desembre, a les set de la tarda, a la sala 2 de Gener del complex de Cal Sitjes d'Artés. L'acte comptarà amb la presència dels alcaldes de Calders, Artés i Manresa, així com també dels presidents sortint i entrant del Consell de l'Advocacia Catalana, Carles McCragh i Julio J. Naveira.

En aquesta primera trobada, a banda de presentar-se el projecte, s'oferirà un concert a càrrec de la soprano Begoña Alberdi, la mezzosoprano Georgina Reyner Saurí i el pianista Josep Bufon i Galan. Tot plegat, amenitzat per l'actor català Mingo Ràfols.

 

Participació