Terricabras: «Els que manen invoquen permanentment la llei però hi van constantment en contra»

Prop de cinc-cents republicans convençuts omplen el Teatre Conservatori en l'acte central d'ERC al Bages

Josep Maria Terricabras, durant la seva intervanció en l'acte central d'ERC Bages
Josep Maria Terricabras, durant la seva intervanció en l'acte central d'ERC Bages | Aina Font Torra
19 de desembre del 2017
Actualitzat a les 21:11h

Després de rebre la visita dels cupaires fa sis dies, aquest dilluns el Teatre Conservatori s'ha convertit en l'escenari de l'acte central de campanya d'ERC al Bages. Un acte que ha comptat amb gairebé cinc-cents simpatitzants i militants de la formació, així com també amb seguidors dels altres tres partits que ERC ha incorporat a la seva candidatura pel 21-D: Demòcrates de Catalunya, MES i Avancem.

El míting ha començat just després que els republicans duguessin a terme, al mateix teatre de la plaça Fius i Palà, la sessió de formació per als seus apoderats (més de 650 a la comarca), i ho ha fet amb la projecció d'un vídeo en el qual es veien, de manera resumida, les imatges més emotives del referèndum de l'1 d'octubre.

La candidata manresana Mariona Homs ha estat l'encarregada de conduir l'acte, que ha comptat amb les intervencions de la diputada al Parlament i candidata bagenca, Adriana Delgado; de la corredora de muntanya i candidata número 25, Núria Picas; del líder de Demòcrates de Catalunya i candidat número 15, Antoni Castellà; de l'activista i candidat número 9, Ruben Wagensberg, i de l'eurodiputat Josep Maria Terricabras.

Entre el públic també hi havia alcaldes i regidors republicans de diversos municipis bagencs, com Eloi Hernández, batlle de Fonollosa; Joan Badia, alcalde de Callús, o Jordi Pesarrodona, regidor de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada. Tots tres, de fet, han rebut l'escalf dels assistents a l'acte després que Homs recordés que els seus municipis van ser víctimes de la violència policial de l'1-O.

Mantenir l'esperit de l'1-O

Tots els ponents s'han referit a l'1-O com una victòria ciutadana i han instat els assistents a seguir mantenint l'esperit d'aquella jornada per les eleccions de dijous. "Aquest 21 de desembre hem de guanyar per acabar amb el 155, per poder treure els presos polítics de la garjola, i per implementar, d'una vegada per totes, la república", ha manifestat Delgado.

Amb la mateixa contundència que la candidata bagenca s'ha expressat Núria Picas que, visiblement emocionada ha fer un símil entre les curses de llarga distància que ella corre i la que està protagonitzant Catalunya.

Assegurant, sense pèls a la llengua, que el govern d'Espanya "és el més podrit i corrupte d'Europa", l'ultrafondista ha adverit que "si dijous no guanyem, la venjança serà terrible i viurem agenollats les dues properes dècades. I això no ho volem perquè som un poble guanyador".

Remar en una mateixa direcció

"Cap renúncia". Així és com s'ha expressat el líder de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà quan, durant el seu discurs, ha posat damunt la taula els escenaris que es podrien succeir després de les eleccions: "si les forces lleials a la república guanyem i tenim majoria, el govern de l'Estat haurà de veure si és prou democràtic per acceptar i asseure's a negociar", ha dit, tot exclamant que "si no ho fa, nosaltres tirarem pel dret, juntament amb la CUP i Junts per Catalunya". Afirmant que el 21-D "netejarem Catalunya de feixisme", Castellà ha elogiat la candidatura d'Esquerra Republicana-Catalunya Sí, definint-la com una proposta "oberta, transversal i que treballa pel bé comú".

El jove barceloní i impulsor de la campanya Casa Nostra, Casa Vostra, Ruben Wagensberg, ha estat l'encarregat de recordar que el govern d'Espanya "no ens ha decapitat a nosaltres, sinó que ha decapitat els centenars de persones que moren cada any a la frontera sud de l'estat, que aquest any s'han multiplicat per quatre respecte l'any passat". Amb una gran determinació, Wagensberg ha sentenciat que dijous "hem de votar si volem decidir-ho tot nosaltres o si volem que ens ho decideixin tot des de Madrid".

L'actitud del riure per no plorar de Terricabras

El míting ha clos amb l'aplaudida intervenció de l'eurodiputat Josep Maria Terricabras que, amb to sarcàstic però crític i contundent, ha posat el crit al cel amb l'actitud del govern central, tot manifestant que "em molesta la gran bogeria mental que tenen els que manen, perquè resulta que ells invoquen permanentment la llei però hi van constantment en contra". En aquest sentit, Terricabras ha recordat que "segons la llei espanyola, l'única persona que té dret a convocar eleccions a Catalunya és el president de la Generalitat. Fins i tot si el president es mor, el vicepresident no les pot convocar".

Reprenent el fil de la "bogeria", l'eurodiputat ha exclamat que aquesta patologia també s'ha encomanat als jutges: "el magistrat que ara mateix manté a la presó Junqueras, Forn i els dos Jordis, els manté a la presó dient que no vol que reincideixin en el delicte. I la pregunta és: quin delicte, si no han estat jutjats?". Amb un to semblant s'ha referit a la Junta Electoral Central, "que ara resulta que prohibeix els colors", ha dit, tot afegint que "jo li proposo que censuri el número 4 (pels presos polítics) o el 5 (pels exiliats)".

Lamentant que "la democràcia d'Espanya es basa en la unitat d'Espanya", Terricabras ha acabat la seva ponència exclamant que "no se'ns pot treure de la dignitat. El president Companys no va morir indignament: els indignes són els que el van assassinar i els que mantenen que encara ara no s'hagi condemnat el franquisme a Espanya".