Manresa començarà a preparar el nou Pla de Mobilitat Ubana abans d'acabar el mandat

El ple aprova per unanimitat tancar i avaluar l'actual pla, que va caducar el 2016 i començar a elaborar-ne un de nou | Llaços grocs en el ple d'abans de les eleccions | La CUP no es queda al sopar de Nadal per no ser a taula "al costat dels polítics del 155"

Ple de l'Ajuntament de Manresa s'aquest dilluns
Ple de l'Ajuntament de Manresa s'aquest dilluns | Pere Fontanals
18 de desembre del 2017
Actualitzat a les 23:11h
L'Ajuntament de Manresa tancarà l'avaluació de l'actual Pla de Mobilitat urbana 2011-2016 durant el primer trimestre de 2018 i començar a treballar en l'elaboració d'un de nou amb vistes a poder començar a elaborar-lo de cara a principis del següent mandat, durant la segona meitat de 2019.

Així ho ha aprovat per unanimitat el ple de l'Ajuntament de Manresa aquest dilluns sobre la proposta de la CUP esmenada per la pròpia CUP, CDC i ERC. La necessitat de tancar l'actual pla i obrir el període d'elaboració d'un nou pla ha estat secundada per tothom sense entrar en el continugut més enllà d'una lleugera anàlisi de l'índex de compliment del que es tancarà i els advertiments de cara al que s'ha de començar a debatre.

Així, Jordi Masdeu, de la CUP, ha advertit del poc compliment que s'ha aconseguit sobre el de Mobilitat Urbana 2011-2016. "S'han fet canvis de vials, però s'ha continuat en el mateix model de mobilitat, prioritzant els desplaçaments en vehicles privats i deixant de banda les alternatives en transport públic o bicicleta, per exemple". "Fins al punt -ha continuat- que actualment hi ha menys trajectes per fer en bicicleta que anys enrere, o que no s'han aprofitat les obres de la Bonavista per enllestir el carril bus a la carretera de Vic".

El regidor de mobilitat, Jordi Serracanta, ha avisat que els plans de mobilitat comporten "necessàriament molta inversió econòmica", i ha repassat les obres i els imports "de diversos milions d'euros" que s'han fet en el darrer mandat. "Si mirem l'actual pla veurem que no ha estat una catàstrofe", ha avisat tot i reconèixer "que han quedat coses per fer, però se n'han fet moltes i algunes d'importants com la rotonda de la Bonavista".

El portaveu del grup del PSC, Felip González, ha parlat de "model" de mobilitat, per avisar que "tots estem d'acord que cal un nou pla, però quan ens hi posem veurem que costarà que ens posem d'acord en el seu contingut". "Fins i tot una actuació com habilitar tots els baixants dels passos de vianants per a persones amb mobilitat reduïda costa de fer, i parlem d'una inversió que no és massa important".

Sense la intervenció dels regidors Ciutadans ni de Democràcia Municipal, que en tot el ple no han parat boca, la moció esmenada s'ha aprovat per unanimitat.
 

L'alcalde, Valentí Junyent, i els regidors d'ERC, amb el llaç groc a la solapa. Foto: Pere Fontanals


Un ple abans d'eleccions i de Nadal

Aquesta proposició ha estat l'única del ple. Abans d'eleccions hi ha l'acord tàcit entre els diferents grups de no presentar mocions. Un acord que generalment a la CUP no ha agradat. Malgrat tot, la moció no era marcada políticament -com ho demostra la unanimitat en la votació.

El fet de ser a tres dies de la jornada electoral s'ha notat entre les regidores i regidors. Els d'ERC han lluït el "prohibit" llacet groc amb una adhesiu amb la silueta de Oriol Junqueras. L'alcalde també duia llacet groc, i cadascun dels regidors de CDC ha fet el que ha cregut oportú-

El fred que ha fet a la sala de plens -que no ha estat culpa de les noves vídeo-actes, segons ha apuntat l'alcalde- ha provocat que la regidora Mireia Estefanell s'emboliqués amb una immensa bufanda groga. Els regidors de Ciutadans o no han tingut fred o s'han descuidat a casa les bufandes taronges que regalaven durant el míting d'Inés Arrimadas.
 

Música a davant l'Ajuntament per demanar la llibertat dels presos polítics. Foto: Aina Font Torra


I al carrer, com cada dia, però sobretot els dilluns, s'ha llegit un manifest demanant la llibertat dels presos polítics i s'ha tornat a oferir música ams vianants.

Els regidors de la CUP no es queden al sopar de Nadal

Els regidors de la CUP de Manresa no s'han quedat a celebrat l'habitual -i senzill- sopar de Nadal que se celebra cada any després del ple de desembre. Tot i que el cost del sopar l'assumeix cada regidor, els cupaires consideren que no tenen res a celebrar "al costat dels polítics del 155".

Els regidors de la CUP han assegurat que "no se'ns posaria bé un sopar amb aquells que han posat denúncies davant la Junta Electoral amb la intenció d'eliminar els símbols de llibertat, com ha fet Cs a Manresa". Així mateix, asseguren "no entendre com els respresentants municipals d'ERC i el PDeCAT se senten còmodes compartint taula amb aquells que han donat suport al PP i, en definitiva, amb aquells que han sigut còmplices de l'empresonament o exili dels seus líders polítics".