Un nou programa de TV descobrirà el misteri de la «iaia» prehistòrica del Moianès

El canal #0 de Movistar+ estrenarà dimecres la nova sèrie "Otros Mundos" en la que en el primer capítol s'analitzaran les restes de l'homo sapiens d'edat neolítica trobada a les Coves del Toll en la dècada dels cinquanta

Crani de la «iaia» del neardental de Moià
Crani de la «iaia» del neardental de Moià | Museu de Moià
Redacció
18 de desembre del 2017
Actualitzat a les 11:08h
La iaia, homo sapiens d'edat neolítica trobada a les Coves del Toll en les excavacions dels anys cinquanta, i que es pot veure exposada al Museu Arqueològic de Moià, serà la primera protagonista de la nova sèrie Otros Mundos que dimecres a les 10 de la nit estrenarà el canal #0 de Movistar+.

En aquesta sèrie documental l'escriptor i premi Planeta Javier Sierra convidarà l'espectador a compartir a través de la seva biografia i de determinats fets històrics, la seva passió per grans enigmes de la història, amb sis programes documentals de 50 minuts cadascun.

Aquesta iaia, en paraules de l'escriptor, és la responsable de la seva passió i enfocament de la seva carrera professional. Un jovenet Javier Sierra, el març de 1977 va comprar el número 10 de la revista “Mundo desconocido” dedicada en portada i article principal a la iaia moianesa i les Coves del Toll. L'interès de la iaia radicava en que presentava un crani foradat que generava molts dubtes sobre com s'havia produït. La iaia i l'article el va colpir tan profundament que va decidir enfocar la seva passió i futur professional cal a l'escriptura, que l'ha portat on és actualment.

A la sèrie, a partir de l'estudi antropològic de la iaia, s'explicarà a què es deu el forat que té al crani. Per fer-ho, la conservadora del Museu, Cristina Casinos Molina, va acompanyar la iaia en un recorregut cap al Sud d'Espanya, on l'antropòleg amb més renom de l'Estat, Miguel Botella, de la Universitat de Granada, la va estudiar i li va fer proves científiques que resolen tots els enigmes de la iaia, i porta novetats significatives sobre altres aspectes d'aquesta moianesa prehistòrica.

L'esquelet serà realment una dona, una iaia, o serà un home jove?

Arxivat a