170 professionals d'atenció primària participen en la 1a Jornada de Recerca de l'ICS

Grup de reconeguts durant la Jornada de Recerca de l'ICS
Grup de reconeguts durant la Jornada de Recerca de l'ICS | ICS
Redacció
15 de desembre del 2017
Actualitzat a les 17:55h
Un total de 170 professionals d'atenció primària han assistit avui a la I Jornada de Recerca de la Catalunya Central, que s'ha dut a terme a Torre Busquet de Manresa.

L'activitat ha estat organitzada per l'Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central, i ha consistit en la presentació d'una dotzena de treballs i la realització de diverses conferències científiques. L'objectiu ha estat donar a conèixer la recerca i la innovació que fan els professionals de l'ICS Catalunya Central, que s'orienta a la millora de la salut de les persones.

En total, s'hi han presentat 67 treballs, dels quals s'han seleccionat dotze, que s'han presentat durant la jornada. El treball guanyador ha estat “Impacte sobre l'adherència a la dieta mediterrània des de la consulta d'infermeria d'atenció primària”, de l'EAP Plaça Catalunya de Manresa. El segon premi ha recaigut en el treball “L'activitat física com a mesura de millora de l'estat d'ànim i la socialització en la gent gran”, de l'EAP Sant Joan de Vilatorrada.

D'altra banda, durant el simposi s'han pogut consultar 55 treballs més en format pòster sobre estudis fets per professionals del territori, que aborden àmbits tan diversos com l'avaluació de l'efectivitat de programes d'educació per a la salut, la disfàgia, la figura de la infermera escolar, l'abordatge del pacient crònic complex, la influència de les xarxes socials en el comportament dels adolescents, les derivacions al servei d'Urgències o la vacunació antigripal, entre d'altres.

Acte de benvinguda

La jornada s'ha iniciat amb un acte de benvinguda a càrrec de la directora gerent de l'ICS, Candela Calle; de la gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central del Servei Català de la Salut, Marta Chandre, i de la gerent territorial de l'ICS a la Catalunya Central, Anna Aran.

La conferència inaugural l'ha pronunciat l'investigador de l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol i president del Consell d'Administració de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), Pere Joan Cardona, que ha parlat sobre la necessitat de fer recerca des de l'atenció primària. Posteriorment s'han fet les presentacions orals dels treballs seleccionats.

Superar barreres per investigar

A continuació, la presidenta del Comitè Ètic d'Investigació Clínica de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol), Rosa Morros, ha pronunciat una conferència sobre els aspectes ètics de la recerca. Després, la directora de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), Elvira Fernández, ha fet una xerrada sobre com superar barreres per investigar des dels centres sanitaris. Finalment, el director de l'AQuAS, Antoni Dedeu, ha parlat sobre el paper de la recerca en l'atenció primària.