Un llibre il·lustrat divulga els antics oficis i aprofitaments dels boscos de la Catalunya Central

"El gaig al bosc" es presenta aquest dijous a les 8 del vespre a la llibreria Parcir de Manresa

Redacció
13 de desembre del 2017
Actualitzat a les 17:38h
El gaig, gran coneixedor i vigilant del bosc, relata en el llibre El gaig al bosc –il·lustrat per Laura de Castellet i amb coordinació editorial de Marina Vilaseca, de l'Arada i Florinda Plans- com ha vist canviar els boscos de Territori de Masies (Baix Solsonès i entorn) i, per extensió, al conjunt de la Catalunya Central. A través de la mirada d'aquest ocell propi dels nostres bascos, ens endinsem a oficis, vells i actuals, aprofitaments i costums relacionats amb el bosc. Unes maneres de fer que fins fa pocs anys nodrien la vida de pobles i ciutats d'arreu de Catalunya i que avui pràcticament han desaparegut. També explica com ha afectat al paisatge l'abandonament del bosc o el gran incendi del 1998. El gaig al bosc es presentarà a Manresa aquest dijous a les 8 del vespre a la llibreria Parcir.

El llibre es basa, sobretot, en memòria oral: és a través de l'experiència dels veïns i veïnes que s'expliquen tots aquests canvis, accelerats principalment a partir de l'expansió de l'ús dels combustibles fòssils i dels canvis de relacions entre món urbà i món rural. Tots ells, veïns i veïnes dels municipis del Baix Solsonès i de determinades zones del Bages, com Sant Mateu de Bages. Tots ells ens descriuen oficis, costums i canvis, i ens animen a imaginar un territori rural viu, amb uns boscos, sans, que haurem de construir entre totes. 

El llibre té un caràcter divulgatiu i s'hi exposen antigues maneres de fer a l'entorn dels aprofitaments forestals com són els pegaires, carboners, escorçaires, resinaires... i tants d'altres oficis que antigament formaven part del dia a dia dels nostres boscos i que, avui, o bé han desaparegut o bé hi tenen un paper merament anecdòtic. 

La publicació, impulsada per la cooperativa l'ARADA en col·laboració amb l'Associació Territori de Masies, és dirigida a tots els públics i compta amb de Laura de Castellet. Aquesta il·lustradora de Sant Just d'Ardèvol ens endinsa en aquests territoris amb il·lustracions de punts tant emblemàtics com el Santuari del Miracle, la torre d'Ardèvol, Castelltallat o tants altres indrets de la zona.