Manresa adjudica la llicència ambiental i d'obres del crematori del Pont Nou

L'Ajuntament de la capital del Bages calcula que els treballs començaran abans de finalitzar el 2017 després de molts anys d'espera

El regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, senyalant els plànols del nou crematori
El regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, senyalant els plànols del nou crematori | Mar Martí
Mar Martí
13 de desembre del 2017
Actualitzat a les 0:06h
L'Ajuntament de Manresa ha atorgat les llicències ambiental i d'obres a l'empresa Serveis Funeraris de Barcelona –del grup Mémora- per poder construir un tanatori i crematori a una parcel·la del polígon de la Plana del Pont Nou. Així ho ha anunciat aquest dimarts el regidor d'Urbanisme de Manresa, Marc Aloy, que ha avançat que l'empresa adjudicatària té un termini de 18 mesos per iniciar les obres, però calcula que començaran "abans d'acabar l'any perquè fa molts anys que esperen".

D'aquesta manera el consistori ha desestimat les al·legacions presentades per l'associació Esfune i l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages en què argumentaven que l'activitat del crematori podria comportar efectes nocius per la salut, ja que al costat hi ha una zona esportiva i una central elèctrica. Paral·lelament a les obres de construcció del nou equipament, es durà a terme la urbanització de la primera fase del Pla Parcial de la Plana del Pont Nou, que té un import de 450.000 euros. El cost d'aquestes obres aniran a càrrec dels propietaris del polígon.

Manresa disposarà finalment d'un crematori després de molts anys d'espera. Així ho ha celebrat aquest dimarts el regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, que ha explicat que des dels anys noranta ja es parlava de la importància que la capital del Bages disposés d'un equipament d'aquestes característiques. Finalment serà l'empresa Serveis Funeraris de Barcelona S.A –del grup Mémora- qui tirarà endavant el projecte en una parcel·la de 3.000 metres quadrats situada al polígon de la Plana del Pont Nou de Manresa. 

El consistori manresà ha atorgat aquesta setmana les llicències pertinents –d'obres i ambiental- perquè l'empresa pugui començar les obres del nou crematori-tanatori el més aviat possible. D'aquesta manera, ha explicat Aloy, l'Ajuntament ha desestimat per segona vegada les al·legacions que ha presentat l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i l'associació Esfune, ja que, segons ha dit, "no aporten nous arguments respecte a les al·legacions presentades durant el període d'exposició pública". 

Les al·legacions d'Esfune, associació presidida per Aureli Sánchez –que també és promotor d'un crematori al municipi veí de Sant Fruitós de Bages-, anaven en la línia de denunciar que la instal·lació d'un crematori al polígon de la Plana del Pont Nou, que compta amb una zona esportiva al costat i una central elèctrica, podia comportar efectes nocius sobre la salut. En aquest punt, Aloy ha deixat clar que tots els informes –tant de al Generalitat com dels tècnics municipals- han estat "favorables" per la construcció de l'equipament i ha exposat que les al·legacions no anaven acompanyades "d'un informe tècnic que acredités allò que s'estava dient". 

Tot i que no hi ha un calendari definitiu d'obres sobre la taula, el regidor d'Urbanisme calcula que l'empresa iniciarà els treballs "abans d'acabar el 2017" i ha recordat que la llei fixa un termini de tres anys per acabar els treballs. Mémora va comprar el terreny on es construirà el crematori-tanatori l'any 2005 i el cost del projecte rondaria els 2 milions d'euros. 

D'altra banda, el regidor ha explicat que paral·lelament a les obres de construcció del tanatori-crematori també es tirarà endavant la primera fase d'urbanització del Pla Parcial de la Plana del Pont Nou, valorada en 450.000 euros. Aloy ha explicat que aquesta urbanització és indispensable per posar en funcionament l'equipament i ha dit que la Llei d'Urbanisme permet que les obres es facin de manera simultània. 

Aquests treballs consistiran principalment en urbanitzar els carrers que voregen el terreny on es construirà el crematori. Les obres es duran a terme amb el sistema de cooperació, és a dir, per iniciativa municipal però el cost de les quals repercutirà sobre els propietaris del polígon. Sobre aquesta qüestió, Aloy ha dit que Mémora s'ha mostrat disposada a pagar la quota de les empreses que no puguin pagar la seva part.