La jutge de l'1-O de Fonollosa dona la volta a la denuncia de l'Ajuntament i imputa l'alcalde

Eloi Hernàndez ha estat citat a declarar el 8 de gener en condició d'investigat "per desobediència" al jutjat d'instrucció 2 de Manresa

12 de desembre del 2017
Actualitzat a les 18:41h
L'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez
L'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez | ERC
La jutge que investigava les denúncies dels particulars agredits i de l'Ajuntament de Fonollosa per l'actuació policial durant el referèndum de l'1-O, ha citat a declarar en condició d'investigat l'alcalde republicà d'aquesta població bagenca, Eloi Hernàndez, en qualitat d'investigat, el que anteriorment es coneixia com a imputat.

El batlle haurà de presentar-se en el jutjat d'instrucció número 2 de Manresa el proper 8 de gener de 2018, però en comptes de fer-ho com a denunciant o testimoni, ho farà sota l'acusació d'un presumpte delicte de desobediència, segons ha explicat el propi Hernàndez a NacióManresa.

Cal recordar que durant la jornada referendària, Fonollosa va ser una de les poblacions on la Guàrdia Civil va tenir una actuació més desproporcionada de la comarca. Arran de la forta càrrega policial i la violència amb la que van entrar a l'Ajuntament, on hi havia situat el col·legi electoral, diverses persones van presentar denúncia per les agressions, i l'Ajuntament va fer el mateix pels danys causats a l'equipament municipal, que es va valorar en més de 7.000 euros.

Ara, amb aquesta citació com a investigat, Hernàndez no acaba d'entendre quin és el procediment que se segueix. "La citació és molt esquemàtica i només exposa que estic investigat per un presumpte delicte de desobediència", explica l'alcalde. "Desconec si hi ha alguna denúncia particular contra mi o actua el fiscal o és una decisió d'ofici de la jutge", completa, "tot i que parlant-ho amb l'advocat, entenem que s'han agrupat les causes al voltant de l'actuació de l'1-O".

Eloi Hernàndez, a través del seu advocat, ha demanat còpia de les actuacions "per conèixer quin procediment s'ha seguit per imputar-me". "No sé si allà on la gent o els ajuntaments han presentat denúncia contra l'actuació policial hi han instruccions d'imputar els denunciants, però és del tot increïble", ha afegit.

La denúncia que va presentar l'Ajuntament contra l'actuació de la Guàrdia Civil és únicament per danys materials. "Ens van destrossar set portes de l'Ajuntament valorades en 7.000 euros, i es van endur un ordinador del consistori i una tablet d'una particular sense deixar-nos cap justificant i, per tant, sense poder-ne reclamar el retorn", ha valorat.

Per la seva part, els ferits de Fonollosa, juntament amb els de Castellgalí, Callús i Sant Joan de Vilatorrada, van iniciar les visites al metge forense el passat 29 de novembre.