Es presenten els premis «Viu la Pedra Seca»

A més a més de la rehabilitació de barraques i altres construccions, també es premia la difusió, l'estudi i posada en valor del patrimoni de la pedra seca en l'àmbit de la DO Pla de Bages

Les construccions de pedra seca, un dels valors patrimonials importants del Bages
Les construccions de pedra seca, un dels valors patrimonials importants del Bages | Joan Borrós
Redacció
12 de desembre del 2017
Actualitzat a la 13:53h
El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages torna obrir la convocatòria del concurs bianual de Rehabilitació de barraques de vinya i altres construccions de pedra seca, aquesta vegada amb una versió renovada i amb l'ampliació dels seus objectius.

Com a testimoni del rellevant passat vitícola de la comarca que queda palès en l'important i nombrós patrimoni en construccions de pedra seca: tines a peu de vinya, barraques, i murs de pedra seca, la DO Pla de Bages pren la responsabilitat de vetllar per la seva conservació. Des de fa 20 anys que es celebra el Concurs de Rehabilitació de barraques de vinya i altres construccions de pedra seca al Bages, en la que aquesta en serà la seva 8a edició. En aquestes edicions s'han pogut recuperar nombroses construccions en pedra seca que ajuden a mantenir el territori viu d'aquestes edificacions i murs tant singulars del nostre paisatge.

El passat mes d'octubre es va celebrar la IX Trobada d'estudis per a la preservació del patrimoni de la pedra seca dels països catalans al Bages, als municipis de Pont de Vilomara i Rocafort, Mura i Talamanca. En aquest congrés es fa posar èmfasi en la importància, la necessitat i l'oportunitat de vincular el patrimoni de la pedra seca com a eina de desenvolupament econòmic territorial. Al Bages, l'enoturisme n'és un clar exemple.

Així doncs, els premis Viu la Pedra Seca tenen com a objectius la rehabilitació, conservació de les barraques de vinya i altres construccions de pedra seca així com la posada en valor a partir de la promoció, l'estudi, la investigació i la recerca i l'educació vinculada al patrimoni vitícola de la pedra seca, principalment en l'àmbit de la DO Pla de Bages.

En aquests, s'estableixen dues categories de premis: pedra seca, basat en la rehabilitació de barraques i altre patrimoni vitivinícola i pedra viva, orientat a la recerca, projecció i posada en valor del patrimoni de la pedra seca.

La categoria pedra seca fa referència a les barraques de vinya, tines, marges, basses d'aigua tancades, etc, construïdes totalment amb la tècnica de "pedra seca", és a dir, la col·locació de pedres sense cap material d'unió o amb el material que en aquell temps s'emprava. Per presentar-s'hi cal afegir a la inscripció fotografies d'abans de la restauració. Els participants podran participar amb més d'una construcció. 

En la temàtica pedra viva es volen abarcar els treballs referents a la investigació, treballs de recerca, projectes final de carrera, educació, iniciatives, obres i accions de promoció i difusió, etc. relacionats amb el patrimoni vitivinícola de la pedra seca. Les valoracions del jurat es faran segons la rellevància de la investigació, estudi o projecte, l'esforç per a la consecució del projecte, l'efecte en la difusió del patrimoni de la pedra seca en el territori i la seva projecció de futur.

Hi haurà dos premiats per categoria. Els premis pedra seca a la rehabilitació seran de 700 i 400€ respectivament i els premis a la recerca, projecció i posada en valor seran de 400 i 200€. 

El jurat el conformen experts en construccions de pedra seca i persones relacionades amb el sector vitícola del Bages: Albert Fàbrega (Expert en construccions de pedra seca), Robert Martí (President Confraria dels Vins del Bages), Josep Mª Sarrate (Arquitecte), Josep Mª Soler (Expert en construccions de pedra seca - CEB), Joan Villaplana (Fotògraf), Jaume Plans (Expert en construccions de pedra seca), Joan Francesc Baltiérrez (exsecretari del CRDO Pla de Bages), i Eva Farré (secretària del CRDO Pla de Bages)

Per a participar-hi cal formalitzar la inscripció abans del 15 d'abril de 2018 al Consell Regulador de la DO Pla de Bages. Podeu trobar les bases del concurs i tota la informació a www.dopladebages.com.

A banda d'aquesta convocatòria de premis però amb el mateix objectiu de treballar per conservar el patrimoni de la pedra seca, la Denominació d'Origen Pla de Bages ja va signar aquest estiu un conveni amb Càritas Manresa amb l'objectiu de donar a conèixer el nou servei de recuperació de la pedra seca a través de la seva iniciativa de reinserció social. On un equip de persones es forma i està preparat per a les tasques de rehabilitació i construcció en pedra seca oferint el seu servei a tothom qui hi pugui estar interessat.