Ultres del Pont de Vilomara agredeixen simpatitzants de la CUP mentre penjaven cartells

Els agressors es queixaven que els cartells estaven molt a prop dels "de la Arrimadas" que havien enganxat ells la nit abans | Jaime Vizern, el president de Democracia y Unión Española, va participar divendres en una acció d'escarni a casa d'un activista del CDR local

VÍDEO Un dels ultres mentre era frenat després d'agredir a dos activistes de la CUP
VÍDEO Un dels ultres mentre era frenat després d'agredir a dos activistes de la CUP | CDR
10 de desembre del 2017
Actualitzat el 11 de desembre a les 23:56h

Ultres espanyolistes han agredit aquest diumenge al matí dos simpatitzants de la CUP mentre enganxaven cartells de la campanya electoral del proper 21 de desembre, segons ha denunciat l'agredit als Mossos d'Esquadra, en una denuncia que ha pogut ser consultada per NacióManresa. Un d'ells s'ha endut un cop de cap i l'altre una plantofada mentre eren davant l'escola Pompeu Fabra de la població del Bages Sud. El que s'ha endut el cop més fort ha presentat denúncia als Mossos d'Esquadra per l'agressió i pel fet que estiguessin arrencant cartells de campanya.

L'acció s'ha precipitat quan els espanyolistes, molt coneguts al poble, han començat a arrencar els cartells electorals de la CUP que set activistes havien enganxat a la vora de l'escola Pompeu Fabra, argumentant que estaven molt a prop dels "de la Arrimadas" -en referència a la candidata de Ciutadans-, que ells mateixos havien enganxat la nit anterior.

Uns i altres han començat una discusió pujada de to, i quan semblava que la situació s'havia calmat, un dels ultres ha donat un cop de cap a un simpatitzant de la CUP i, mentre intentaven agafar-lo, ha clavat la platofada a l'altre. Poc després arribaven els Mossos d'Esquadra, però els agressors ja havien marxat tot i que altres coneguts ultres del poble anaven passant amb el cotxe.

Escarni a casa d'un membre del CDR local amb Jaime Vizern present

Dies abans, el divendres a la nit, quatre espanyolistes del poble, amb el cotxe equipat amb un megàfon que ja havien fet servir en les concentracions de suport a la Guàrdia Civil de Manresa i a les dues manifestacions a la capital del Bages, van fer una acció d'escarni a la porta de casa d'un dels activistes del CDR del Pont de Vilomara.

Segons ha explicat a NacióManresa l'afectat, quan ell i uns companys van tornar de la manifestació antifeixista de Balsareny, els ultres van aturar el cotxe davant de casa seva i van començar els crits i la música "pàtria" a tot volum. Poc després hi van tornar però l'activista va baixar i s'hi va encarar.

"Independentment del que pensem, tots plegats ens coneixem de quan érem petits i anàvem a l'escola, de manera que els puc recriminar les coses", ha comentat. Segons explica, els espanyolistes van amenaçar que si es duia a terme la manifestació antifeixista al Pont de Vilomara, "ateniu-vos a les conseqüències".

Poc després, els quatre ja eren prop d'una vintena, que havien arribat de tot el poble convocats pels primers. Entre discussions i amenaces, malgrat que no es va arribar a les mans, va arribar Jaime Vizern, president de Democracia y Unión Española i, anteriorment, membre destacat de la germandat Hermanos Cruzados. El que no comptava Vizern era que l'activista del CDR el reconegués, i en citar-lo pel nom, es va veure sorprès i va acabar marxant aconsellat pels mateixos ultres del Pont.

Després de dues hores d'intens debat, activista i ultres van acordar una treva durant la campanya electoral. Treva que tenint en compte el que ha passat aquest diumenge, els espanyolistes, que havien sortit a encartellar "Arrimadas", no han respectat.

La mateixa tarda, en el portal d'un altre membre el CDR, dos menors els van pintar amb esprai missatges amb el "155" en diversos punts. Segons la denúncia, a la que també ha tingut accés NacióManresa, un dels menors és fill d'un altre conegut ultra del Pont de Vilomara.

Qui és Jaime Vizern?

Jaime Vizern és un destacat membre de l'espanyolisme resident a Sant Salvador de Guardiola. Actualment és president de Democracia y Unión Española (DUE). Malgrat que no hi va participar directament, està molt relacionat amb els ultres detinguts com a impulsors de l'atac racista al centre de menors l'Estrep, el setembre de 2015.

També està estretament lligat al matrimoni a qui suposadament van intentar cremar-li una bandera espanyola del balcó de casa seva a Balsareny, i que ha resultat ser l'autor dels gravíssims insults que van rebre uns excursionistes al Collbaix, i de Raul Macià, que compleix condemna ferma de 10 anys per tràfic de drogues i robatori i que ha protagonitzat diversos actes vandàlics al nord de la comarca.

A Manresa, ha estat el màxim impulsor de les dues manifestacions que han tingut lloc el darrer mes. La del 12 de novembre, que va aplegar algun centenar d'espanyolistes entre la plaça Espanya i la Guàrdia Civil, com a membre de la germandat Hermanos Cruzados, i la del 23 de novembre, que només va aplegar trenta ultres a la Plaça Major i va ser resposa per més de setanta antifeixistes que els van aturar. Aquesta segona, ja la va convocar com a nou president de DUE.

Doble cara

Malgrat que en les seves manifestacions davant la premsa, Vizern ha volgut mostrar un to moderat i ha assegurat que les concentracions que convoca són només a favor de la unitat d'Espanya i sense implicacions feixistes, el seu comportament en alguns episodis fa pensar el contrari.

Una hora després de la manifestació del 23 de novembre a la plaça Major de Manresa, quan la concentració estava desconvocada, ell i altres espanyolistes van tornar-hi per encarar-se, sense la presència policial, amb els antifeixistes que hi quedaven. Durant l'enfrontament, Vizern es va llançar damunt d'un activista i el va fer caure a terra. L'acció no va anar a més perquè van aconseguir aturar-lo.

A més a més, va estar a primera fila de la manifestació ultra de Barcelona davant la seu de la CUP nacional, i durant aquesta setmana s'ha dedicat a treure llaços grocs del pont de Sant Fruitós de Bages i a fer pintades als murals de diverses poblacions, com Sant Salvador de Guardiola, Sant Fruitós de Bages o Sant Vicenç de Castellet. Aquest mateix diumenge al vespre, ha pintat de vermell diversos llaços grocs de Sant Fruitós de Bages, on s'ha enfrontat verbalment amb un policia local. Més tard s'ha dirigit a Sant Vicenç de Castellet i ha fet el mateix.