El CTM investiga com reduir l'impacte ambiental d'efluents industrials salins

El centre tecnològic lidera un pilot demostratiu a la planta de producció de sílice de l'empresa aragonesa IQE

Redacció
05 de desembre del 2017
Actualitzat a la 13:19h
El CTM-Eurecat avaluarà tecnologies innovadores com la nanofiltració amb membranes regenerades i la cristal·lització en fred per recuperar productes d'alt valor afegit, com reactius químics, a partir d'efluents industrials d'elevada salinitat, en un nou projecte europeu en l'àmbit de l'economia circular.

En concret, el centre avaluarà un nou procés per al tractament dels efluents produïts a l'empresa IQE, amb base a Saragossa, i dedicada a la producció de sílice precipitada. A més, es determinaran estratègies per la reducció del consum energètic gràcies a la valorització de corrents residuals amb excedent de calor de la mateixa empresa. 

El director de la Unitat de Sostenibilitat d'Eurecat, Miquel Rovira, destaca que la tecnologia desenvolupada permetrà "augmentar l'eficiència de l'ús de recursos a Europa i reduir l'impacte ambiental dels efluents industrials d'elevada salinitat" dins de l'aposta del centre "de millorar la competitivitat de les empreses a través d'estratègies d'economia circular". 

El projecte, anomenat Zero Brine i finançat pel programa marc H2020 de la Comissió Europea, té un termini d'execució de quatre anys i compta amb la participació de vint-i-dos socis internacionals, entre universitats, centres de recerca i empreses. La iniciativa està liderada des d'Holanda per la Universitat Tecnològica de Delft.