Pymsa tracta aquest dimarts per última vegada la fusta amb creosota

L'Ajuntament destaca que el cessament de l'activitat evitarà les pudors que molesten els veïns i reduirà el soroll

Laura Busquets
05 de desembre del 2017
Actualitzat a les 17:00h
L'empresa PYMSA, al carrer del Bruc, 36, de Manresa
L'empresa PYMSA, al carrer del Bruc, 36, de Manresa | GSV
L'empresa Postres y Maderas SA (PYMSA) haurà de deixar d'impregnar i tractar pals de fusta amb un component anomenat creosota, considerat com a possible cancerígen. D'aquesta manera, i després de 40 anys de reivindicacions veïnals, a partir de demà dimecres i els dies successius, la fàbrica que Pymsa té al carrer del Bruc al barri de Valldaura deixarà de tractar la fusta amb un dels dos procediments amb què ho feia fins ara, el majoritari, amb creosota, i passarà a fer-ho només amb sals hidrosolubles.

El primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme i Llicències, Marc Aloy, ha valorat molt positivament l'acord a què es va arribar amb l'empresa, primer perquè les fortes olors que es desprenia de l'activitat de Pymsa ja no perjudicarà més els veïns, i també pel fet que els sorolls es reduiran considerablement. Pymsa podria acabar abandonant Manresa i reagrupar la seva activitat industrial en un únic punt, fora de la capital del Bages.

Pymsa, fa unes setmanes, va fer efectiu el compromís de sol·licitar a l'Ajuntament de Manresa una modificació de llicència d'activitat en què es recollís la renúncia explícita als tractaments amb la creosota. Aquesta substància està considerada per la UE com un possible agent cancerigen. Per la seva banda, la impregnació i tractament de fusta amb sals hidrosolubles és una activitat qualificada de baixa incidència ambiental.

Es dona el cas que fa un parell de mesos l'Ajuntament de Manresa va interposar diverses multes per valor de 30.000 euros i ha ordenat el tancament parcial de la seva activitat perquè l'empresa hauria comès infraccions de caràcter "molt greu" per sobrepassar els límits de soroll permesos.

Pymsa duu a terme l'activitat productiva d'impregnació de pals de fusta amb creosota des de l'any 1916 a les seves instal·lacions al barri de Valldaura.