Castellgalí denunciarà la Generalitat si no assigna cap plaça pública a la residència d'avis del poble

L'Ajuntament i Ibada lamenten que el Govern els hagi deixat fora de l'última assignació de places i creuen que la via judicial és l'únic camí que els queda

D'esquerra a dreta, el gerent d'Ibada, la directora del centre, i l'alcalde de Castellgalí, Cristòfol Gimeno
D'esquerra a dreta, el gerent d'Ibada, la directora del centre, i l'alcalde de Castellgalí, Cristòfol Gimeno | Estefania Escolà
Estefania Escolà
01 de desembre del 2017
Actualitzat el 03 de desembre a les 12:56h
La residència d'avis de Castellgalí va obrir portes l'any 2012 amb el compromís de la Generalitat que la meitat de les seves places, 45, serien concertades. Malgrat aquest acord, set anys després, cap de les 90 places que té ho és, i els seus residents han de pagar, de mitjana, uns 1.700 euros mensuals per viure a la residència.

L'anunci del Govern, ara fa un mes, de crear 14 places públiques al Bages, set a Santpedor i set més a Sant Fruitós, ha indignat l'Ajuntament i l'empresa gerent de la residència de Castellgalí, Ibada, que lamenten que el Govern els hagi deixat fora d'aquesta assignació malgrat existir un conveni. Per aquest motiu, han presentat conjuntament dos requeriments al Govern perquè respongui, en el termini màxim de tres mesos, si assigna places públiques al centre. Si no ho fa, l'Ajuntament i Ibada presentaran un contenciós administratiu contra la Generalitat. "La via judicial no ens agrada, però no ens queda cap altra opció", ha assegurat l'alcalde, Cristòfol Gimeno (PSC).

"S'ha acabat el temps de demanar i comença el temps d'exigir". Així s'ha expressat el president d'Ibada, Josep Corrons, qui s'ha mostrat convençut que la via judicial, malgrat no ser-ne partidari, és l'única que els queda "per no passar deu anys més sense places concertades". 

Segons ha explicat, la residència de Castellgalí es va obrir perquè hi havia el compromís signat per part de la Generalitat que la meitat de les seves places, 45, serien públiques, però això no ha estat així, i actualment la residència té 76 avis que paguen, de mitjana, uns 1.700 euros per viure a la residència. 

La gota que ha fet vessar el got ha estat l'anunci per part de la Generalitat, ara fa un mes, de distribució de places públiques a les residències privades de Catalunya. De les més de 1.400 places que s'han distribuït, el Bages només n'ha rebut 14 –set a Santpedor i set més a Sant Fruitós-, una quantitat que l'alcalde de Castellgalí, Cristòfol Gimeno, considera "totalment insuficient", però que, a més, deixa fora la residència de Castellgalí on, a diferència de les altres dues, hi ha un conveni signat amb la Generalitat per tal que la meitat de les seves places siguin públiques. 

Amb aquest escenari, Gimeno ha assegurat que l'únic camí que els queda és la via judicial i ha anunciat que l'Ajuntament i Ibada han començat els requeriments previs per presentar un contenciós administratiu contra la Generalitat per la falta d'assignació de places a Castellgalí. Ara, la Generalitat té un termini màxim de tres mesos per respondre si assigna places públiques al centre de Castellgalí i, de no fer-ho, l'Ajuntament i Ibada denunciaran el Govern. "Sabem que és una via llarga i costosa, però no ens podem quedar callats i anem a totes per aconseguir les places públiques que ens pertoquen", ha dit l'alcalde.