El Nadal Solidari repartirà prop de 20.000 euros entre Ampans, Creu Roja, Càritas i Arans

Es tracta de la quarta edició d'una iniciativa impulsada per l'Obra Social "la Caixa" i diverses associacions de comerciants de Manresa

Membres de les quatre entitats socials acompanyats de Beatriu Dorado, de CaixaBank, i de Tània Infante, de la UBIC
Membres de les quatre entitats socials acompanyats de Beatriu Dorado, de CaixaBank, i de Tània Infante, de la UBIC | AFT
01 de desembre del 2017
Actualitzat a les 20:27h
Les festes del consumisme per excel·lència ja són a la cantonada. El Tió, els Reis i, en alguns casos, el Pare Noel ompliran, d'aquí tres setmanes i escaig, les cases de regals i detalls. I això, com no podria ser d'una altra manera, retribuirà positivament els comerços de la ciutat. És per aquest motiu, i tenint en compte que la campanya nadalenca és la més potent de l'any, que des de l'Obra Social "la Caixa", juntament amb diverses associacions de botiguers de la capital del Bages, van engegar, fa quatre anys, la campanya Nadal Solidari.
 
Es tracta d'una iniciativa que destinarà un percentatge de les compres que es facin durant tot el període de les festes nadalenques, a projectes socials promoguts per Creus Roja Manresa, Càritas, Arans i Ampans. En concret, es quantificarà el 2% del que facturin els comerços adherits a les associacions que participen en la campanya, fins a un màxim de 20.000 euros, que es repartiran equitativament entre les entitats esmentades. Si el projecte funciona igual de bé que l'any passat, cada ens social rebrà 5.000 euros.
 
Les encarregades d'escollir les entitats socials beneficiàries de la campanya han estat les mateixes associacions de comerciants que hi participen, que aquest any són la UBIC; la del carrer Nou; la del carrer Urgell; la del carrer Sobrerroca; la de la plaça Major i voltants; la del carrer del Born; la de la Plana de l'Om; la del carrer Barcelona; la de la carretera de Vic, i la del carrer Guimerà. Així doncs, totes aquelles botigues que estiguin adherides a alguna d'aquestes associacions de comerciants, tindran, a l'aparador, un distintiu de Nadal Solidari.
 
A què destinarà, cada entitat, els diners que rebi?
 
Arans

"El nostre projecte sempre és el mateix: poder seguir atenent els infants i adults amb dificultats auditives i logopèdiques", ha explicat Victòria Jové, una de les logopedes del centre. Fundat l'any 1968, Arans sempre ha funcionat com un centre benèfic i social i, com a tal, "atén totes les persones que ho necessitin, puguin o no puguin fer front a les quotes del centre", exposa Jové, tot recalcant que "més del 70% dels nostres usuaris (en tenim una seixantena) vénen a través d'ajudes i beques". Unes beques que, lamenta, "a vegades no ens acaben arribant". És per això, conclou la logopeda, "que és tan important aquesta injecció econòmica de la campanya Nadal Solidari, perquè ens permet poder arribar a tota aquella gent que ho necessiti".
 
Creu Roja
 
Miquel Riera, president de Creu Roja Manresa, ha recordat que, "en tant que som una entitat de voluntariat, la nostra feina no arribaria on ho fa si no fos per les aportacions econòmiques que rebem per part d'empreses i de socis". En aquesta línia, ha exposat que el 70% del pressupost d'aquest 2017 ha estat fruit d'aquestes contribucions. Un fet que Riera considera molt important, "perquè ens permet actuar amb les necessitats de cada moment, a diferència de les subvencions que podem rebre per part de les institucions, les quals obliguen a complir uns requisits concrets".
 
La quantitat econòmica que obtinguin del projecte Nadal Solidari la destinaran a la Campanya de Joguines i al programa d'acolliment de persones sense-sostre durant l'onada de fred.
 
Càritas
 
Captar més voluntaris i augmentar el compromís ciutadà amb projectes de lluita contra la desigualtat social és un dels objectius de Càritas. De fet, fa poques setmanes, i amb el Nadal a tocar, l'entitat va engegar la campanya Sigues part de la solució contra la pobresa, en la qual pretén apel·lar les persones sobre la necessitat de ser part activa per combatre el que la presidenta de l'entitat, Fina Farrés, ha definit com "la cultura del descart", un concepte que el Papa Francesc utilitza molt. "Volem treballar per eradicar aquesta manera de fer que s'està apoderant de la societat que exclou segons quins tipus de persones", manifesta Farrés.
 
Ampans
 
Des d'Ampans, el seu director, Toni Espinal, ha explicat que els recursos que s'obtinguin del programa Nadal Solidari es destinaran a beques per a necessitats primàries. "De les mil persones amb discapacitat intel·lectual que atenem cada any, n'hi ha un 25% que no tenen recursos suficients per menjar o pagar-se l'allotjament", argumenta. Les beques que es repartiran entre els usuaris d'Ampans seran de menjador, de transport, d'allotjament i de necessitats mèdiques bàsiques no incloses a la seguretat social, com és el cas de l'odontologia.