La 61a Innocentada no tindrà mitja part i estrenarà director

La comissió que s'encarrega de tirar endavant la farsa manresana s'ha renovat de cap a peus

Foto de família de la Innocentada amb membres de la comissió i artistes que sortiran a la 61a edició d'aquesta farsa
Foto de família de la Innocentada amb membres de la comissió i artistes que sortiran a la 61a edició d'aquesta farsa | AFT
01 de desembre del 2017
Actualitzat a la 13:24h
Gairebé un any després de celebrar, amb tots els ets i uts, la 60a Innocentada de Manresa i de pair la dolça ressaca del que va suposar tot plegat, a l'Agrupació Cultural del Bages (màxima impulsora d'aquesta farsa manresana) sorgien les incerteses. Ja feia temps que la comissió que s'encarregava de tirar endavant la Innocentada havia anunciat que, un cop s'acabés la 60a, plegaria. Quedava, en suspens, doncs, qui n'agafaria el relleu, si és que algú estava disposat a fer-ho.
 
La resposta va arribar al mes de març de la mà de Marc Alberti i d'Ariadna i Adrià Guitart, que van decidir unir esforços perquè aquesta tradició manresana nascuda de la mà d'Agustí Soler i Mas, no es perdés. Tots tres, vinculats a la Innocentada i, més concretament, al món del teatre i el ball, es van convertir en els artífexs de la nova comissió. Una comissió molt rejovenida i amb unes idees molt clares.
 
Tenint en compte tant les crítiques positives com negatives que, any rere any, se sentien en relació a la Innocentada, els tres artistes van marcar-se tres objectius bàsics. El primer, que l'obra primés la qualitat davant de la durada; el segon, que els balls del cos de dansa estiguessin totalment integrats en la trama, i, el tercer, que els preus de les entrades fossin assequibles per a tothom.
 
Havent-se marcat aquests objectius, el següent pas era buscar un director que estigués disposat a pujar al carro. Van trobar la complicitat amb Jordi Gener, actor habitual de la Fira de l'Aixada i del grup escènic Nostra Llar i director, durant dos anys, d'Els Pastorets d'Els Carlins i d'espectacles musicals de l'acadèmia Manresa Teatre Musical.
 
Només faltava el guió. Però, ¿qui l'escriuria?, i ¿sobre què aniria?. Tenint en compte que l'humor havia de ser-ne l'ingredient principal (com a totes les Innocentades) els de la comissió van fer una pluja d'idees que va acabar amb final feliç: l'argument l'escriuria Adrià Guitart i giraria al voltant de la gravació d'un programa televisiu de talents al Bages. Un programa que portaria per nom Tens un do (fent al·lusió al Tú sí que vales) i que acabaria esdevenint el títol de l'obra.
 
Teatre dins del teatre
 
Tal com explica l'autor de la 61a Innocentada, Adrià Guitart, "la gent que vingui a veure l'obra es trobarà immersa en un rodatge. Al pati de butaques s'hi trobarà el regidor, el director del programa, els presentadors, els càmeres... en definitiva, tot el que hi ha, habitualment, en un plató de televisió". La idea principal del show, segons Guitart, "és fer partícip el públic d'aquest rodatge perquè vegin què passa tan davant com darrere les càmeres".
 
Així doncs, Tens un do, tindrà dues trames diferenciades: la de l'actitud dels personatges quan entren en directe, i la cara que mostren durant els moments de descans, el seu jo real (durant les estones de "publicitat"). "L'obra es basa en el concepte de teatre dins del teatre: els personatges de ficció, a més, faran una ficció televisiva", explica Gener, tot elogiant el format "atractiu" de l'espectacle, que "permetrà, tant a actors com a espectadors gaudir del teatre des d'un punt de vista molt diferent".
 
Una seixantena d'artistes dalt de l'escenari
 
"L'estructura de l'obra compta amb un cos d'actors centrals que porten tota la trama", diu el director, que afegeix que "com que aquest any el cos de dansa està tan integrat en l'argument, trobarem actors que ballen i ballarins que interpreten".
 
En aquest sentit, doncs, hi haurà tres grups més o menys diferenciats que donaran vida al show: el del cos de dansa; el dels actors principals, i el dels concursants que participaran en el talent show.
 
Pel que fa als actors, l'espectador veurà cares conegudes i habituals en la Innocentada com són la de Pere Font (que farà el paper de l'Ovidi, el director del programa); la de Iolanda Segura (que donarà vida a la secretària de l'Ovidi); la de Ferran Junyent (que encarnarà el paper de presentador de la gala); la de Montse Mas (que farà de Pepi, una maquilladora xafardera), i les de Txell Vall, Lluís Barrera i  Dani Pérez, que seran els tres membres del jurat del programa. En la farsa també hi participaran Roger Cirera, Joan Domènec, Albert Giralt i Aina Font.
 
El cos de dansa, dirigit per Ariadna Guitart, estarà compost per setze ballarins. "Potser hi haurà menys coreografies que l'any passat, però totes estaran molt integrades amb la trama, com preteníem", exposa Guitart, que afegeix que les coreografies han estat ideades per les components de l'Esbart Manresà Sònia Serra, Anna Llobet, Lídia Cuberas i ella mateixa.
 
En total doncs, pujaran dalt l'escenari una seixantena d'artistes als quals, també, s'hi ha de sumar la vintena de persones que prendran part de la Innocentada però que no entraran en escena (tècnics, encarregats de vestuari, maquillatge...).
 
"No sabem què passarà l'any que ve"
 
"De moment no ens plantegem què farem o què deixarem de fer per la 62a Innocentada", diuen des de la comissió, tot afegint que "ara per ara volem centrar tots els esforços a fer que aquesta surti bé".
 
Malgrat tot, els nous impulsors de la farsa manresana tenen clar que "si la cosa segueix endavant, haurà de ser amb un guió que ens cridi molt l'atenció i que sigui potent". En aquest sentit, no descarten recuperar un dels textos de Soler i Mas o tornar a instaurar el concurs de guions que l'antiga comissió convocava des de la mort de l'alma mater de la Innocentada.
 
Entrades a la venda
 
Des d'aquest divendres que les entrades per la 61a Innocentada ja són a la venda. Tenen un preu de 15 euros i de 13 si es van a buscar uns vals de descompte que es trobaran a l'Agrupació Cultural del Bages i als establiments Ítaca, Taverna 1913 i Cal Manel. En el cas de voler-les adquirir sense descompte, es poden comprar a través d'aquest enllaç.
 
La primera funció tindrà lloc el dijous 1 de febrer a les nou del vespre. La segona, divendres 2, també a les nou del vespre. El dissabte 3 es faran dos passis: un a les sis de la tarda i l'altre a les nou del vespre. La darrera funció tindrà lloc el diumenge 4 a les sis de la tarda.