Els vigilants de la zona blava comencen a formar-se per denunciar infraccions comunes

L'acord, pactat en la darrera revisió del conveni entre Ajuntament i EYSA, contempla que controlin, també, zones de càrrega i descàrrega, parades de bus i espais reservats per a mobilitat reduïda

Un turisme mal estacionat en un espai per a persones amb mobilitat reduïda
Un turisme mal estacionat en un espai per a persones amb mobilitat reduïda | Pere Fontanals
30 de novembre del 2017
Actualitzat el 01 de desembre a les 22:26h
Els vigilants de la zona blava de Manresa denunciaran a partir que acabin la formació adequada, els vehicles que estiguin mal estacionats en zones fora de les competències pròpies de la concessió d'EYSA. En els propers dies, els vigilants iniciaran una formació que els ha de preparar per poder cursar aquests avisos de denúncia, que posteriorment ratificarà la Policia Local de Manresa.

Aquest novetat és fruit de la darrera revisió del conveni entre Ajuntament i empresa per a l'ampliació de les places de zona blava a canvi d'una rebaixa del preu de l'estacionament i de l'índex d'ocupació garantida que ha de cobrir el consistori al finalitzar cada exercici. El punt del conveni contempla que els treballadors de la zona blava rebran una formació per a que, progressivament, puguin començar a realitzar avisos de denúncia sobre les infraccions que es cometin en zones de càrrega i descàrrega, parades de bus i espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda.

Com que els vigilants de la zona blava no tenen competència sancionadora, les denúncies es formularan de forma voluntària, un mètode que pot fer servir qualsevol ciutadà fotografiant la infracció i traslladant la informació a la Policia Local de Manresa, però que, segons la normativa, s'assumeix personalment i no de forma col·lectiva. Aquest fet i el conseqüent augment de feina i responsabilitats, han provocat el descontentament del comitè d'empresa d'EYSA.

La plantilla actual de la Policia Local de Manresa compta amb poc menys de cent efectius, una xifra d'agents que des de fa anys els sindicats policials denuncien com a molt insuficient. La mesura permetria alliberar-los de feina, però per contra els vigilants assumiran una responsabilitat i competències que els son noves, sense les garanties legals i de desfensa d'un agent de l'ordre públic.

El record dels vigilants de l'aparcament de l'hospital

L'abril de 2016 l'Ajuntament de Manresa va haver d'aturar unes instruccions similars que s'havien donat als vigilants de l'aparcament de l'hospital Sant Joan de Déu, tot i que en aquella ocasió no es van formalitzar contractualment. Després d'un mes i mig posant denúncies voluntàries, des del govern municipal es va decidir revertir la situació al comprovar que els vigilants feien la feina amb tanta gelosia que havien posat denúncies lluny del seu lloc de responsabilitat i, en alguns casos, contradint els criteris dels propis agents de la Policia Local.

En aquell cas, la notícia, destapada per NacióManresa, va provocar diverses reaccions entre el veïnat, sobretot de la Balconada, que va presentar una reclamació al Síndic de Greuges i va arribar a demanar la dimissió de la llavors regidora de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Olga Sánchez.