Manresa acollirà diumenge una prova del circuit català Làser-run

Redacció
30 de novembre del 2017
Actualitzat a la 13:52h
L'Estadi d'Atletisme del Congost acollirà aquest diumenge, 3 de desembre, una prova del circuit català Làser-run, una modalitat del pentatló modern que combina l'atletisme i el tir, en aquest cas amb pistola làser. La competició preveu la participació d'un centenar d'esportistes de clubs catalans.

La presentació d'aquest prova esportiva l'ha fet aquest dijous al migdia el regidor d'Esports de l'Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta; el president de la Federació Catalana de Pentatló Modern, Jesús Sanz; i el director tècnic de la Federació, Pedro Pablo Pérez.

Manresa, amfitriona per primera vegada

Aquesta és la primera vegada que Manresa acull aquesta competició puntuable per al circuit català, que aquesta temporada celebrarà quatre proves: Manresa, Sant Boi de Llobregat, Perpinyà i Barcelona.

La prova a Manresa preveu la participació de gairebé un centenar d'esportistes de cinc clubs catalans: Torredembarra, Valldoreix, Esplugues de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Colònia Gúell (Santa Coloma de Cervelló).

La competició s'iniciarà a partir de les 10 del matí i s'allargarà fins a les 13.30 hores. En finalitzar les proves hi haurà el lliurament de trofeus als participants i també als guanyadors dels Campionats de Catalunya de Pentatló Modern en la categoria absoluta.

En la prova de diumenge els participants ho faran en diferents categories, que van des dels  9 anys en la categoria prebenjamí, fins als 22 anys en la categoria Junior. També hi haurà una prova per a la categoria Màster, per a majors de 40 anys.

Categories

- Prebenjamí: Dues curses atlètiques de200 metresi dues tandes de tir.
- Aleví: Dues curses de200 metresi dues tandes de tir.
- Infantil: Tres curses de400 metresi tres tandes de tir.
- Cadet: Quatre curses de400 metresi quatre tandes de tir.
- Juvenil: Quatre curses de800 metresi quatre tandes de tir
- Junior: Quatre curses de800 metresi quatre tandes de tir
- Màster: Tres curses de400 metresi tres tandes de tir

Durant la matinal esportiva, hi haurà un taller perquè el públic assistent, si ho desitja, pugui fer pràctiques de tir làser.

Una prova olímpica clàssica, però força desconeguda

El Pentatló Modern és una de les disciplines olímpiques clàssiques però continua essent un esport massa desconegut per a la majoria d'espectadors. Nascut a instàncies de Pierre de Coubertin i estrenat a Estocolm 1912, el pentatló modern va actualitzar les mítiques proves dels Jocs de l'antiga Grècia amb modalitats pensades per a premiar el "súper atleta", l'esportista més complet del món.

Les cinc proves seleccionades i que continuen formant part de la cita olímpica van ser l'esgrima, la natació, el tir olímpic, la cursa a peu i l'hípica. Actualment, aquest esport continua al programa olímpic malgrat que és un dels esports seleccionats amb menys participants arreu del món. De motius n'hi ha una pila: des de l'absència d'un seguiment mediàtic a gran escala que afavoreixi l'interès per aquesta disciplina fins a l'exigència i complexitat d'un esport que requereix entrenaments simultanis en esports molt diferents.

Malgrat això,la Federació Internacional (UIPM) organitza campionats i copes del món potents que són una delícia per als aficionats que opten per seguir aquestes competicions en directe. I més enllà dela UIPM, hi ha molts clubs disposats a fer créixer el pentatló modern des del treball de base.

El Làser-Run, la modalitat per atraure nou públic

El pentatló modern exigeix aptituds per superar 5 disciplines diferents amb bona nota. La complexitat és evident ila Federació Internacionalfa temps que cerca nous patrons per atraure més gent cap a aquesta disciplina. Una de les propostes més exitoses dels darrers anys és la selecció d'algunes disciplines del pentatló modern per a generar noves competicions més curtes, àgils i que requereixen menys habilitats diferents als participants.

D'entre totes elles brilla amb llum pròpia el Làser-Run, una modalitat que combina la cursa a peu amb el tir olímpic i que, a la pràctica, ens remet a un biatló sense esquís i sense neu. En les regles més esteses els participants han de combinar 4 sèries de 10 tirs i curses de800 metres, en un esport que comença a practicar-se a partir dels 8 anys.

La Federació Catalana va néixer el 1982

La Federació Catalana de Pentatló Modern va néixer el 1982 malgrat que aquest esport olímpic des de 1912 ja es practicava a l'estat espanyol des dels anys quaranta quan es va crear la Federació Espanyola que estava dirigida per militars i va presentar atletes als Jocs Olímpics de Londres 1948 i als Jocs Olímpics de Roma 1960.

El 1968, va desaparèixer la Federació Espanyolai el pentatló modern es va incorporar a la Federació Espanyola de Natació com una comissió nacional, sense federacions territorials o regionals específiques d'aquest esport. L'any 1976 el pentatló modern va deixar la Federació Espanyola de Natació i va continuar sol com una Comisión Nacional de Penthatlón Moderno, que durant uns anys va presidir Ricard Sánchez, fins que el 1982 va néixer la Federació Espanyola i ja el mateix 1982 es va crear la Federació Catalana, el primer president de la qual va ser Àlex Soler-Cabot, que un any després va crear el prestigiós Trofeu Ciutat de Barcelona, el més antic de l'estat espanyol.

Organitza les competicions de les seves diverses disciplines: pentatló modern (tir olímpic, esgrima, natació, equitació i atletisme), tetratló (tir olímpic, esgrima, natació i atletisme), triatló modern (tir olímpic, natació, atletisme) i biatló (natació, atletisme). Entre les iniciatives engegades darrerament, destaca la popularització d'aquest esport a les escoles i entre els joves. També ha dut a terme programes de formació de tècnics i àrbitres.