Cardona insta la Generalitat a retirar els drets d'explotació d'Ercros

El consistori, amb l'ajuda del SOC, posa en marxa un pla per agilitzar la recol·locació dels treballadors afectats per l'ERO i ajudar-los a trobar feina

Ferran Estruch, durant la roda de premsa per explicar el posicionament de l'Ajuntament en l'afer ERCROS
Ferran Estruch, durant la roda de premsa per explicar el posicionament de l'Ajuntament en l'afer ERCROS | Laura Busquets
Laura Busquets
29 de novembre del 2017
Actualitzat a les 16:38h
L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ha lamentat el tancament d'Ercros i ha dit que és una "molt mala notícia" pel municipi. Ara, amb l'ERO i el cessament definitiu de l'activitat, es dibuixa un futur "incert" pel runam. L'alcalde vol que es clarifiqui i per això ha instat la Generalitat a retirar els drets d'explotació d'Ercros, "perquè d'aquí tres, quatre o cinc anys, no puguin tornar a obrir després d'haver fet fora tots els treballadors". D'aquesta manera, el propietari del runam, el mateix consistori, també en recuperaria els drets d'explotació que tenia cedits

 A més, l'Ajuntament també exigeix que Ercros replanti la zona, i no renuncia a què una altra empresa s'instal·li per continuar l'activitat i que es treguin les 4,5 tones de runam salí que encara queden a l'interior. D'altra banda, la recol·locació de treballadors a altres plantes com la de Tarragona que proposa l'empresa "no és tan fàcil", ha criticat Estruch, donat l'arrelament al territori. En aquest sentit, el consistori, amb l'ajuda del SOC, ha posat en marxa un pla per agilitzar la recol·locació dels treballadors en altres empreses del territori i ajudar-los a trobar feina. El batlle ha assenyalat que lluitaran "fins el final" perquè Ercros "assumeixi la seva responsabilitat".

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ha explicat aquest dimecres en roda de premsa que la prioritat de l'Ajuntament passa perquè es continuï explotant el runam per una qüestió laboral però també medi ambiental. Amb tot, si Ercros decideix tancar, tal i com s'ha arribat a un acord amb els treballadors per l'ERO que afecta un centenar de treballadors de Cardona, Flix i Tarragona, i cessa l'activitat a pla planta cardonina, l'alcalde no vol que això serveixi d'impediment perquè es compleixi l'obligació recollida al contracte que es va signar l'any 1998 on s'obliga Ercros a "restaurar" la zona. 

Concretament, Ercros està obligada no només a replantar la superfície per integrar-la amb l'entorn, sinó també a impermeabilitzar la zona, per evitar l'entrada d'aigua de la pluja i a construir unes rases a tot el perímetre que permetin la conducció de l'aigua. L'alcalde ha comparat l'actuació amb la que es va fer fa uns anys al runam de Vilafruns de Balsareny.

En nom de l'Ajuntament de Cardona, Estruch ha presentat un plec d'al·legacions davant la Generalitat al document 'Actualització del programa de restauració de la Terrera Vella de Cardona' presentat per Ercros. L'Ajuntament demana a la Generalitat que si Ercros no continua amb l'activitat no pugui presentar una actualització del pla de restauració "i pretendre que d'aquí uns anys pugui reprendre l'activitat després del pastís que ha deixat a Cardona". Per l'alcalde, el que hauria de fer Ercros és presentar un pla de clausura del runam acceptant l'obligació de restaurar-lo.

El batlle no creu que l'acord signat entre Ercros i els representants sindicals que ha donat llum verda a l'ERO sigui positiu pels treballadors cardonins. De fet, els treballadors de Cardona hi van votar en contra, tot i que els treballadors de les altres plantes eren majoria i per això es va acabar tirant endavant. Segons Ferran Estruch, hagués calgut fer una negociació "més especialitzada" per centres de treball. La solució actual suposa una "desigualtat" pels treballadors cardonins, ha criticat Estruch, ja que la voluntat de recol·locar els treballadors a altres plantes de la companyia de la resta de l'estat espanyol o a Tarragona implicaria el desarrelament de la trentena de treballadors i de les seves famílies. 

L'Ajuntament ha explicat que a través de l'agència de col·locació local, i amb el suport explícit del SOC, els treballadors puguin trobar una nova feina en empreses de la comarca. De fet, el batlle ha destacat els incentius per les empreses del Bages que vulguin absorbir els treballadors d'Ercos. El servei d'ocupació local ja ha fet entrevistes personals amb tots els treballadors i s'han creat els perfils. El batlle ha explicat que s'han començat a fer creuaments amb les ofertes de què disposen i l'objectiu és arribar a recol·locar tots els treballadors. Estruch també ha explicat que s'han posat en contacte, entre d'altres, amb ICL Iberpotash, l'empresa del Bages que ocupa més gent a la comarca, no només per la qüestió laboral, sinó també oferir el runam com un nou escenari per les seves activitats. 
Arxivat a