Els comitès d'Iberpotash confirmen la denúncia contra l'empresa per incompliment de conveni

ACN/Montse Ayala
03 de setembre del 2009
576_1251973239405196
576_1251973239405196

Les instal·lacions d'Iberpotash a Vilafruns (Balsareny). Arxiu Montse Ayala

Els comitès de Sallent i Súria d'Iberpotash han decidit confirmar la denúncia contra l'empresa minera per incompliment de conveni i dels acords pactats. Els representants dels treballadors ja van denunciar el mes de juliol la decisió de l'empresa d'introduir modificacions en el càlcul de les primes que perceben els empleats de les mines a banda del sou. Aquest dijous, empresa i comitès s'han reunit al Tribunal Laboral de Catalunya, on no s'ha arribat a cap acord. Segons el president del comitè d'Iberpotash a Súria, Francisco Hernández, l'empresa no té cap problema a reconèixer que ha introduït aquests canvis de forma unilateral. Els comitès estudiaran altres possibles mesures de pressió.

La reunió de mediació al Tribunal Laboral de Catalunya ha culminat amb una acta de desacord, motiu pel qual els comitès han decidit tirar endavant la demanda per incompliment d'acords i de conveni contra l'empresa minera. Segons Hernández, el fet que l'empresa reconegui que aquesta decisió s'ha pres al marge dels acords, "encara fa més ràbia".

En el cas de Sallent, el càlcul de les primes es fa per un sistema diferent, però segons el president del comitè, Luís Lupon, tampoc s'ha fet correctament i desprès de la reunió d'aquest dijous s'ha optat també per tirar endavant la demanda, que es presentarà en els pròxims dies.

De la seva banda, Iberpotash insisteix que tot i haver reduït substancialment la producció i els costos per evitar la presentació d'un expedient de regulació d'ocupació, les primes que perceben els treballadors han augmentat "sorprenentment". Es dóna el cas, segons l'empresa, que malgrat reduir els dies treballats i reduir la producció, les primes abonades en els mesos de maig i juny han estat superiors a les del mes d'abril, el darrer mes anterior a la reorganització dels sistemes de treball.

Iberpotash afirma que els canvis introduïts als càlculs no tenen cap objectiu pagar menys, sinó mantenir les primes en el mateix nivell que tenien l'abril passat.

Aquesta situació complica la negociació del nou conveni del centre de treball de Súria, que s'extingeix el 31 de desembre d'aquest any. El president del comitè de Súria, Francisco Hernández, afirma que en el context actual, l'empresa "farà una pressió dura per aconseguir rebaixes salarials". Per això, assegura, la negociació del nou conveni "serà dura".
Arxivat a