El Cd'E Manresa comprova contra el San Juan que l'enemic a batre és el Congost (1-2)

El Cd'E Manresa ha tornat a perdre al Congost
El Cd'E Manresa ha tornat a perdre al Congost | José Antonio Sánchez
José Antonio Sánchez
26 de novembre del 2017
Actualitzat a les 19:08h
Després d'una setmana en que la majoria de mortals em estat sumits, directa o indirectament, en la febre consumista del Black Friday, el Manresa ha acabat amb la seva bona ratxa de resultats i el que podia haver sigut un acostament a la primera posició de la classificació (o en el seu defecte, assolir la segona plaça del grup) s'ha convertit en un particular Black Sunday. I a més, a la jornada tretze (pels amants d'agafar-se a les malastrugances). Massa càstig, també s'ha de dir, per un Manresa que no va tenir el seu millor dia però que després de neutralitzar el primer avantatge visitant va tenir la victòria al seu abast. Però com el que compta son els encerts davant la porteria rival, el cert és que el San Juan de Montcada va ser més providencial que un Manresa que, a la segona part, es va estavellar contra el porter Alfonso, una de les claus per explicar la quarta derrota blanc-i-vermella a un estadi del Congost que comença a ser l'enemic a batre (només si hagués aconseguit la meitat de punts que han volat, el Manresa seria líder).

Pràcticament tota la primera part va ser un tanteig continu. El Manresa duia la batuta, però els seus músics no van trobar la partitura. La disciplina i l'ordre tàctic del San Juan de Montcada feia impossible que el Manresa pogués profunditzar i acostar-se amb perill a l'àrea defensada per Alfonso. Les ocasions de gol, conseqüentment, van brillar per la seva absència. La iniciativa local va permetre l'equip vallesà d'acostar-se en alguna ocasió pels dominis de Tienda, però no hi va haver cap ocasió que anés més enllà d'una situació d'incert perill. Manel Sala, amb un llançament de falta directa que Alfonso va escopir a l'alçada del primer pal, va tenir el gol al seu abast (24'). Més tard seria Bernat, culminant una bona jugada col·lectiva del Manresa, qui posaria el cap per intentar sorprendre el porter visitant, però la seva rematada va sortir per sobre del travesser. No seria res estrany, doncs, que al descans el marcador assenyalés el 0-0 inicial.

La segona part va ser una altra història. Una història molt més moguda i interessant que els primers 45'. La represa va ser un intercanvi de cops, a una i altra àrea. Fins a nou ocasions es van viure entre dos equips que es van perdre el respecte de la primera part i van entomar el segon acte com una qüestió d'orgull. La primera arribada amb perill es va produir al gol nord de l'estadi, on atacava l'equip manresà. Brian, que acabava d'entrar al terreny de joc per Javi López (lesionat), feia lluir-se Alfonso, a l'alçada del primer pal, amb un xut amb poc angle però que duia verí. Del que podia haver sigut l'1 a 0 es va passar, en un minut, al 0 a 1, pràcticament a la jugada següent de l'aturada d'Alfonso. Contracop del San Juan pel carril dret, Antonio assisteix sobre l'arribada de Damián i aquest, mà a mà davant Tienda, afusella i fa embogir la nombrosa parròquia desplaçats des de Can Sant Joan. 

El Manresa no es va encongir amb el gol i va seguir amb el guió de l'inici de la segona part (això sí, amb una motxilla a sobre més pesada que a l'inici del període). Alfonso, de nou, cobrava protagonisme després de salvar un mà a mà davant Manel Sala, en la millor ocasió manresana de tot el partit (53'). Pintava a empat, la cosa. I així va ser quan una assistència de Marçal Lladó a Manel Sala, aquest la convertia, amb la cama esquerra, en una meravellosa voleia creuada que significava l'empat al marcador i començar de nou (58'). La resposta visitant, pocs minuts després (65') s'estavellava al travesser després d'un cop de cap d'Uri. 

De l'esglai a la porteria manresana es passaria a una fase en que l'atac blanc-i-vermell va tenir més protagonisme i en que el 2 a 1 va rondar fins a tres ocasions per la porteria d'Alfonso. Marçal Lladó, d'un llançament de cantonada, va estar a punt d'anotar un gol olímpic, però un cop superat Alfonso, Lluis evitava el segon gol local amb el cap sota pals, estirant el coll com un ànec, molt a prop de l'escaire (73'). En ple setge manresà, després d'un llançament de falta indirecte, Brian va estar a punt, per quarta jornada consecutiva, de marcar des del balcó de l'àrea, però el seu obús es va estavellar al travesser d'un Alfonso ja batut (81'). El mateix Brian, als 84', es trobava de nou amb la decisiva intervenció d'Alfonso en un llançament des del cor de l'àrea. El porter visitant s'erigia de nou en el salvador del seu equip. 

Però, el que son les coses, de poder viure un gol manresà, que segurament hagués estat definitiu, es va passar al desencís per a uns i a la gloria pels altres. Minut 87, tret de cantonada des de la banda dreta de l'ataca vallesà, Lluis pentina i Barry, molt atent i amb una rematada poc ortodoxa, deixa glaçat el porter Tienda, els seus companys, els tècnics i parròquia locals... Els set minuts posteriors (quatre d'afegit) no van porter res de nou. No és estrany, no es van jugar, de manera efectiva, ni la meitat. 

Al final, vist el que va passar sobre el terreny de joc i el nul reflex que va tenir al marcador, acabes pensant que els intangibles, en l'esport, juguen més del que sembla. Jornada tretze; trencada total d'estadístiques del San Juan de Montcada, que no havia guanyat cap partit a domicili (només havia sumat un punt lluny de la “bombonera” de Can Sant Joan); i, per acabar-ho d'adobar (d'això em vaig assabentar al final del partit), primer gol del defensa Barry com a jugador amateur (té 24 anys). No hi cap dubte: Black Sunday!!! Sí, Diumenge Negre!!! (negre pel Manresa, clar, doncs el San Juan va sortir amb bosses plenes de rebaixes).

Classificació de Primera Catalana Grup 1

Fitxa tècnica

Centre d'Esports Manresa

Tienda
Solernou (Gonzalo, 77')
Agus
Florent
Moha
Bernat (Cuello, 83')
Sergi Soler
Marçal Lladó (Biel Rodríguez, 83')
Javi López (Brian, 45')
Manel Sala
Albert López (Leandro, 77')

Unió Esportiva San Juan Atlético de Montcada

Alfonso
Robert
Barry
Lluis
Marc Gracia (Poño, 30')
Ricard
Damián (Albert, 66')
Juanjo (Marc Pilar, 66')
Ramon (Rojas, 77')
Antonio
Uri (Viti, 66')

Gols

0-1 (49'), Damián
1-1 (58'), Manel Sala
1-2 (58'), Barry

Àrbitre

Sr. Axel Marcelino Gracia, de la delegació de Lleida. Va estar auxiliat per Albert Català Ferran i Adrián Pastor Lapieza.

Targetes

Moha
Brian
Andreu (tècnic), expulsat amb dues grogues
//
Damián
Rojas
Viti
Gallardo (tècnic auxiliar), vermella directa

Camp

Estadi del Congost, 160 espectadors.