El millor i pitjor de la Festa Major i l'acte preferit pels portaveus de Manresa

Manresainfo pregunta als representants de les forces polítiques a l'ajuntament sobre la Festa Major de Manresa

Redacció
03 de setembre del 2009
576_1245226182DSC_3238
576_1245226182DSC_3238

Fotografia del ple d'aquesta legislatura. Arxiu

La massiva participació de la ciutadania i l’esforç per encarar un programa de Festa Major sense que es notessin els efectes de la crisi són els aspectes de la Festa Major més valorats pels representants dels diferents grups polítics de la ciutat. En un breu qüestionari de valoració de la Festa Major que Manresainfo ha proposat a l’alcalde de Manresa i als portaveus de cada partit del consistori l’espera a les autoritats de diumenge al matí i el contingut del pregó de Jordi Aymamí destaquen a la part negativa junt a l’incivisme de persones que no respecten l’esperit de la festa. Com a actes destacats, tota la línia pirotècnica, des de la Mostra fins al Correfoc, passant pel Castell de focs, són els preferits dels representants públics dels manresans entre els tradicionals, que consideren l’Aiguallum com la revelació de la programació d’enguany.

L’alcalde de Manresa, Josep Camprubí, ha destacat com a element positiu la “voluntat dels manresans de sortir de casa, de trobar-se amb altres, de sentir-se i fer ciutat”, sense oblidar la implicació i el treball de “moltes persones” que des de la “comissió organitzadora o les diferents entitats” s’esforcen per fer un programa atractiu per a tota mena de públics. A la part negativa, Camprubí destaca “l’incivisme que alguns mostren disfressat de gresca i diversió”.  I és que segons l’alcalde “embrutar els carrers, fer malbé el mobiliari urbà o allargar el soroll més enllà dels horaris establerts desllueix la festa i malmet la convivència”. Si l’alcalde s’hagués de quedar amb algun acte concret de la Festa Major de Manresa en destacaria el Castell de focs, la Mostra del Correfoc i, d’enguany, el concert de l’Aiguallum.

Per la seva part, Alexis Serra (CiU) destaca l’esforç de l’organització per presentar i executar un programa de Festa Major intentant que “no es notés la retallada per la crisi”. En la part positiva també hi afegeix “el Castell de focs d’enguany, que ha estat molt ben portat a terme a l’hora de coordinar la música i els elements pirotècnics”. A la part negativa, el cap del principal grup al consistori considera que "ja fa anys que la Festa Major s’ha de replantejar” mantenint els elements tradicionals de foc però apostant per un programa més atrevit que converteixi la Festa Major de Manresa “en un referent fora de la comarca”. A banda del Castell de focs d’enguany, personalment a Serra li va agradar molt “el concert de Manel” i si hagués de triar optaria per destacar “la simbiosi entre els concerts de música més jove de la plaça Sant Domènec i els actes de la Festa Major Alternativa a Puigmercadal”.

José Luís Irujo (PSC) es queda amb la participació com l’aspecte més positiu de la Festa Major de Manresa, “en tots els actes hi ha hagut molta gent” destaca. El portaveu del grup socialista considera que el punt negatiu són “els actes incívics que tenen alguns participants a la festa” i si ha de triar un acte per sobre dels altres es queda “amb la Mostra del Correfoc”.

Com els altres representants, Ignasi Perramon (ERC) destaca l’elevada participació de persones “de totes les edats, orígens i condició” que converteixen el centre de la ciutat en “punt de trobada i de festa”. Tampoc s’oblida de “totes les entitats” que organitzen els actes de la Festa Major, incloses “per descomptat” les que “organitzen la Festa Major Alternativa”. Quant als actes, el portaveu de la formació independentista destaca “el concert de l’Aiguallum” a la plaça Sant Domènec on “15 nous ciutadans de Manresa vinguts de països molt diferents ens han ofert la riquesa de les seves cultures a través de la música”. També es mostra molt content amb la “recuperació de dues danses tradicionals ballades per centenars de persones” en referència als balls de la Bolangera i el pla del Rossinyol i confessa que “m’ho vaig passar molt bé” amb el Castell de focs on “hi va haver més gent que mai i ha estat millor que els darrers anys”. Per a Perramon l’aspecte més negatiu de la festa ha estat la mort del participant a la prova de resistència amb BTT.

Xavier Javaloyes (PPC) considera que “la gent vol gaudir dels actes” situant, també, en la columna del dèbit la participació de la ciutadania que malgrat “la relativitat de la qualitat dels actes, s’aboca al carrer”. Per a Javaloyes, valorar negativament algun acte de la festa és molt “subjectiu”, però malgrat tot considera que el desajustament dels horaris en els actes de diumenge al migdia és un error important doncs “no és el mateix esperar deu minuts que tres quarts d’hora” i troba a faltar un concert que servís de reclam per a fer venir “gent de fora de Manresa i comarca”. Quan al seu acte preferit no dubta ni un moment al respondre “el Correfoc”.

El aspecte més positiu de la Festa Major de Manresa d’enguany és per a Xavier Rubio (ICV), l’elevada participació. Per a Rubio el més negatiu és que la retallada pressupostària, “lògica degut a la crisi”, hagi “impactat fonamentalment en les activitats infantils reduint-les molt”. Creu que s’hauria d’haver procurat equilibrar millor “per exemple, amb certs moments de sobreoferta musical”. Quan als actes que personalment més li agraden cita aquells que són “fil conductor del foc i l’aigua: Mostra i Correfoc, Castell de focs a l’Agulla i Correaigua”.

També per a Adam Majó (CUP) la participació és l’element a destacar a la part positiva, sobretot “de la gent jove que ha omplert el centre de Manresa cada nit com correspon a una ciutat que celebra la seva Festa Major”. A la columna de l’haver Majó situa el pregó que considera que “no va estar a l’alçada de les expectatives” i sobretot els actes de diumenge al matí que considera que “cal repensar-los” ja que “no pot ser que el seguici d’autoritats faci esperar a la gent tres quarts d’hora” i que hi participi la Guàrdia Civil “amb el tricorni, quan com a cos mai s’ha disculpat per la seva tenebrosa història de repressió i brutalitat”. De la Festa Major tampoc li agrada que hi hagi tanques d’obra “com si no n’hi haguessin prou a la ciutat” per separar el públic de la imatgeria. Majó destaca “el sopar de dimecres i la nit de dissabte de la Festa Major Alternativa” i el Correfoc, “ball inclòs”, com els actes que més gaudeix.

A l’hora de redactar la notícia, Manresainfo no havia pogut contactar amb Albert Pericas (PxC).