Les escoles de Cardona impartiran classes pilot per aprendre a menjar de forma saludable

per ACN, 1 de setembre de 2009 a les 18:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de setembre de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Ferran Adrià, el president de la Societat Catalana de Cardiologia, Xavier Bosch i Valentí Fuster. Lluís Vilaró

Uns 600 alumnes de primària i secundària de la població de Cardona rebran durant aquest curs escolar classes específiques per fomentar hàbits saludables d'alimentació. Es tracta d'un projecte pilot que ha engegat la Fundació Alícia, dirigida pel xef Ferran Adrià i el cardiòleg Valentí Fuster. L'objectiu és poder implantar aquestes classes a totes les escoles de Catalunya en un termini de dos anys i posteriorment fer-ho també a tot l'Estat. Valentí Fuster avisa que els tractaments per combatre les malalties cardiovasculars són cada cop més cars, i que cal incidir en projectes d'aquest tipus per fer entendre als més petits de la importància d'una alimentació saludable per no patir en el futur.

Els alumnes que participaran en aquest projecte pilot són dels centres de Cardona de Mare de Déu del Carme, Mare de Déu del Patrocini i Joan de Palà. Tenen entre 3 i 16 anys i començaran a rebre aquestes classes durant aquest pròxim curs escolar. Concretament, es posarà més èmfasis en el control sobre el menjador escolar. D'altra banda, es promouran els hàbits saludables en el dia a dia de l'escola en el cas del més petits i es faran classes específiques en les hores de tutoria i biologia en el cas dels alumnes de primària i secundària.

Segons el cuiner Ferran Adrià, cal incidir en l'educació sobre els aliments i en l'actitud davant del menjar. El xef creu que s'ha de fer entendre als joves menjar de forma saludable i a la vegada passar-s'ho bé. En aquest sentit, es queixa que en cap país del món hi ha un programa específic per educar els nens sobre com han de menjar. Per això, assegura que és necessari ensenyar, per exemple, les propietats dels aliments i quina és l'actitud per fomentar una alimentació saludable.

En la mateixa línia, el cardiòleg Valentí Fuster afirma que es necessari fer prevenció i incidir en els hàbits saludables entre els més petits. En aquesta línia, assegura que la obesitat comença en edats molt joves i que després es manté quan la persona es fa gran.

Aquest projecte també es portarà a terme en diverses escoles de Madrid. De moment, aquest curs passat ja es va fer entre escolars de Colòmbia.
 

Una monitora dona el menjar a un nen. Marc Riera

 

Participació