Santpedor obté set places públiques per a la residència municipal

Residència municipal de Santpedor a Can Jorba
Residència municipal de Santpedor a Can Jorba | AjStp
Redacció
17 de novembre del 2017
Actualitzat a les 17:03h
Santpedor ha obtingut set places públiques per a la residència municipal can Jorba - l'Onada. La setmana que ve, les persones que ja estaven a la llista d'espera de la residència, amb un alt grau de dependència, en començaran a fer ús. Aquest és el resultat d'un llarg procés en què l'Ajuntament demanava disposar de més places públiques a Santpedor i que finalment ha culminat en el decret que es va aprovar fa unes setmanes i que comença ara a aplicar-se. Un decret que va signar la consellera de Benestar i Família, Dolors Bassa, just abans del seu empresonament.

"És un fantàstic regal per a la residència l'Onada i per a les seves famílies en el seu tercer aniversari", explica l'alcalde de Santpedor, Xavier Codina. Després d'anys, especialment intensos demanant places públiques per a la residència municipal, finalment de les catorze places públiques assignades a la Catalunya Central, set han anat a parar a la residència Can Jorba - l'Onada de Santpedor. Les gestions per obtenir places per a la residència es van encetar des d'abans fins i tot de l'obertura de la residència. Però tal i com explica la regidora d'Acció Social i Sanitat, el Bages no és una zona prioritària. En el darrer any, les reunions mantingudes amb la Consellera Bassa i el seu equip han donat fruits i ara les dues residències de Santpedor disposen de places públiques. Això implica que les 7 persones a qui la Generalitat concedeix una d'aquestes set places no han d'assumir el total del cost de la seva plaça sinó que és de copagament, en funció del seu poder adquisitiu i del seu nivell de dependència.

Actualment hi ha tres modalitats de pagament per a una plaça en una residència per a gent gran. El pagament íntegre de la plaça per part de l'usuari i les seves famílies, el pagament amb una subvenció (el que es coneix com els PEVs, Prestació Econòmica Vinculada) i el copagament de places públiques. Per accedir a un ajut o al sistema de copagament cal demanar-ho i després d'una avaluació de cada cas és la Generalitat qui decideix a partir d'una valoració de la persona i en base al seu grau de dependència i poder adquisitiu si opta a una prestació econòmica o a una plaça pública.

Prestacions per a totes les persones amb un grau de dependència alt a Santpedor

En aquest sentit, la Generalitat també ha aprovat que tots els residents de l'Onada amb un alt grau de dependència i que no aconsegueixin una de les 7 places tinguin una prestació econòmica vinculada. Laura Tarradellas explica que aquest és un punt molt important perquè si bé teníem una vintena de prestacions aprovades des de fa un temps, ara fem un pas més enllà i aconseguim que tothom amb un nivell 2 i 3 de dependències (els graus més alts) tinguin una ajuda econòmica. 
Arxivat a