La Fundació Alícia fa un rentat de cara als menús infantils de l'hospital Sant Joan de Déu

La renovació de l'oferta gastronòmica infantil de l'hospital Sant Joan de Déu rep una gran acceptació per part dels nens i nenes ingressats
La renovació de l'oferta gastronòmica infantil de l'hospital Sant Joan de Déu rep una gran acceptació per part dels nens i nenes ingressats | Alícia
Redacció
16 de novembre del 2017
Actualitzat a les 12:03h
Els serveis de cuina i de dietètica de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona reben l'aprovació dels seus usuaris. Després de la renovació de l'oferta, el 70% dels nens i nenes d'entre quatre i dotze anys s'acaben els àpats. La intervenció s'ha fet de la mà de la Fundació Alícia i el resultat són dietes més atractives, saboroses i variades.

La renovació ha estat impulsada per l'Hospital Sant Joan de Déu amb la col·laboració d'Arcasa, empresa que gestiona la cuina del centre sanitari. L'Hospital Sant Joan de Déu vol convertir-se, així, en un referent de la cuina hospitalària infantil. Per aquesta raó, coneixedors de l'experiència de la Fundació Alícia, han confiat en ells per impulsar un canvi en el servei de cuina que permeti innovar i renovar l'oferta destinada als nens i mares ingressats.

Alícia ha posat al servei de l'hospital la creativitat i la llarga experiència dels seus cuiners, que han treballat als millors restaurants del món, i els coneixements del seu equip de científics per assolir receptes sorprenents, apetitoses, i adaptades a les necessitats i preferències dels nens i nenes.

Primers resultats

La intervenció a l'Hospital de Sant Joan de Déu va arrencar amb el diagnòstic dels processos que el centre utilitzava per a concretar les necessitats i els elements que calia transformar i/o incorporar. Després de la fase d'innovació culinària per part dels experts d'Alícia, es va posar al servei del personal de cuina i dels dietistes de l'hospital els nous coneixements a través d'una formació a mida.

A partir d'aquests nous coneixements, el servei de cuina va modificar els menús per adaptar-los a les preferències dels nens, fent-los més atractius, saborosos i variats i, per tant, més propers a les preferències i expectatives de nens i pares.

Els nous menús ja s'estan implantant i s'han obtingut els primers resultats. Destaca que el 69% dels infants d'entre quatre i set anys, i el 71% d'entre vuit i dotze s'estan acabant la safata. En el cas dels menors de dos a quatre anys, l'acceptació ronda el 64%, mentre que en l'adolescència -de dotze a divuit anys- és del 61%.

Aquesta avaluació s'ha realitzat en pacients que es troben ingressats al centre sanitari barceloní i que segueixen una dieta basal, és a dir, sense restriccions alimentàries.
Un estat nutricional òptim és imprescindible en qualsevol moment, però més encara si els destinataris han de fer front a malalties i tractaments. La nova dieta introduïda a l'Hospital de Sant Joan de Déu persegueix aquest objectiu: és equilibrada i compleix amb els requisits nutricionals.

A aquesta voluntat si suma la franja d'edat a la que s'adreça, infants d'entre quatre i dotze anys, fet que permet crear actituds i habilitats positives i ajuda a preparar el camí per mantenir hàbits saludables més enllà de l'escola i en l'edat adulta.

Aquesta nova iniciativa també ha afectat a les pacients ingressades a l'àrea de maternitat. De l'avaluació es desprèn, també, l'increment de l'acceptació entre les mares. Després de la contribució d'Alícia, el 72% de les pacients deixen la safata buida.

Menús pels infants amb restriccions

A l'hospital conviuen infants que poden fer dieta normal i d'altres que per les seves patologies pateixen restriccions alimentàries i  han d'estar ingressats durant un llarg període de temps. Amb aquest projecte s'ha volgut abastar totes i cadascuna de les possibles situacions. 

Així, en el cas dels infants amb restriccions alimentàries, s'ha optat per crear nous plats que responguin a les necessitats nutricionals i que, alhora, resultin atractius i variats. Per exemple, per tal d'aconseguir que els nens i nenes mengin la verdura recomanada, s'han introduït elaboracions com ara la lasanya i el mil fulls de verdures, una foccacia o les broquetes vegetals.

En el cas de les dietes amb restriccions alimentàries, després dels canvis introduïts pel servei de cuina tres de cada cinc infants d'entre quatre i dotze anys s'acaben el plat. En el cas dels infants menors i els adolescents, són el 57%.

La renovació del servei de cuina i dietètica de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona se suma a la llarga llista de sinergies que s'han establert en els darrers anys entre la institució sanitària i la Fundació Alícia. En destaca la col·laboració permanent existent mitjançant el portal web Faros, que busca implicar les famílies en l'elaboració de receptes saludables; o l'estudi clínic que s'està duent a terme per millorar l'acceptació dels aliments dels infants afectats per un càncer.