Protecció Civil i FGC realitzen un simulacre d'accident al cremallera de Montserrat

El comboi que estava fent el trajecte de baixada, ha patit un descarrilament entre els punts quilomètrics 2 i 3

Vehicles d'emergències al pàrquing del Cremallera
Vehicles d'emergències al pàrquing del Cremallera | @Creurojamunt
Redacció
15 de novembre del 2017
Actualitzat a les 22:27h
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), juntament amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), han realitzat aquest dimecres a la tarda un simulacre d'accident d'un comboi del cremallera de Montserrat a la zona de les Guilleumes.
 
El comboi que estava fent el trajecte de baixada, ha patit un descarrilament entre els punts quilomètrics 2 i 3. En total hi ha hagut una vuitantena de passatgers afectats, entre els quals ferits molt greus, greus, lleus i il·lesos. Totes les persones del comboi han hagut de ser evacuades del cremallera per part dels serveis d'emergències i traslladades a un altre comboi que s'ha desplaçat a la zona de l'accident.
 
Aquest comboi, que ha pujat a la zona des de l'estació de Monistrol Vila, ha servit tant per desplaçar material i operatius al lloc de l'accident, com per traslladar il·lesos i ferits.
 
Un cop detectada l'emergència, el maquinista l'ha comunicat al seu centre de control i immediatament s'ha realitzat la trucada al telèfon d'emergències 112 de Catalunya que ha alertat tots els grups actuants necessaris. Un cop activat el Pla d'Autoprotecció del cremallera s'ha avisat també al Centre d'Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat.
 
Els Bombers de la Generalitat han activat el Grup d'Actuacions, GRAE, amb l'helicòpter, a més de vehicles d'actuació dels parcs de Collbató, Castellfollit del Boix, Manresa i Vic. En aquest exercici han participat 5 Bombes Rurals Pesants (BRP) i un helicòpter.
 
També s'han mobilitzat comandaments, cap i sotscap de guàrdia, actuant a la zona d'intervenció (ZI), al Centre de Comandament de Bombers (CCB) i, posteriorment, al Centre de Comandament Avançat (CCA).
 
A la zona de l'accident s'ha constituït la cèl·lula d'avaluació, atès que es tracta d'un accident amb múltiples víctimes, amb presència del màxim comandament de Bombers, junt amb els Mossos d'Esquadra i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Han estat aquests comandaments qui han pres les decisions col·legiades durant tota l'actuació.
 
Els GRAE han fet una maniobra de rescat helitransportat amb un ferit que s'ha precipitat barranc avall. Un cop rescatada aquesta persona s'ha dut amb helicòpter fins a l'estació de Monistrol Vila i, des d'allà s'ha fet el trànsfert amb el SEM.
 
La resta de dotacions de bombers han realitzat tasques de triatge (juntament amb SEM), rescat i salvament de les víctimes de l'accident. S'ha fet pujar un tren per ajudar a l'evacuació de les víctimes fins a l'estació de Monistrol on ha estat el PMA (post mèdic avançat), el CCB i el CCA i la zona de sínia de ferits tren-PMA i la zona de la sínia de PMA a hospitals. Els Bombers de la Generalitat han fet recolzament en totes aquestes àrees depenent del moment de l'emergència.
 
El cos de Mossos d'Esquadra ha desplaçat a l'exercici quatre agents de la Unitat d'Intervenció en Muntanya (UIM) que ha col·laborat, en coordinació amb Bombers, en les tasques de salvament i rescat de les persones afectades. També hi ha participat quatre agents de seguretat ciutadana i quatre agents de trànsit fent tasques de suport als altres serveis d'emergència, control dels accessos i gestió de la circulació de les vies properes.
 
El Sistema d'Emergències Mèdiques SEM ha estat l'encarregat de l'assistència sanitària als ferits ocasionats per l'accident, posant en pràctica els protocols creats pel Grup de treball d'Incident de Múltiples Víctimes (IMV) del SEM.
 
En la primera fase, s'ha realitzat el triatge META en un Punt Mèdic Avançat (PMA), aquest és una àrea sanitària habilitada i gestionada per personal del SEM. És en el PMA on també s'ha aprofitat per elaborar la llista d'afectats amb la filiació dels mateixos.
 
Posteriorment s'ha realitzat una roda d'evacuació dels afectats als hospitals més adients segons la patologia que presentaven i s'ha finalitzat amb l'activació de l'equip de psicòlegs del SEM. Els ferits han estat traslladats a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, a l'Hospital d'Igualada, a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell, al CAP de Monistrol de Montserrat, al CAP Bages, al CAP de Sant Vicenç de Castellet i al CAP d'Olesa de Montserrat.
 
Per atendre l'emergència, el SEM ha desplaçat al lloc de l'incident 18 unitats, 7 ambulàncies de Suport Vital Avançat formades per metge, infermer i Tècnic en Emergències Sanitàries (TES) o infermer i TES, 7 ambulàncies de Suport Vital Bàsic (SVB) integrada per dos Tècnics/ques en Emergències Sanitàries (TES), 1 vehicle d'Intervenció Ràpida (VIR) amb un metge/ssa i un TES i 3 vehicles de comandament.
 
Aquest desplegament de recursos ha suposat la mobilització de gairebé 40 professionals del Sistema d'Emergències Mèdiques.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha mobilitzat la responsable dels serveis territorials a la Catalunya Central i tres tècnics del servei de Logística i Operativa Territorial (LIOT) que s'han desplaçat al CCA i al Centre d'Acollida dels afectats. La coordinació general de l'emergència s'ha dut a terme des del CECAT de Protecció Civil, des del qual s'ha activat la Creu Roja i els voluntaris de protecció civil de Castellbell i el Vilar per a l'atenció de les persones afectades. Aquestes organitzacions han treballat en el simulacre integrats dins del grup logístic que el coordina l'operativa territorial de protecció civil.
 
El CECAT de Protecció Civil, durant l'emergència ha estat en contacte, ha intercanviat informació i s'ha coordinat amb el Centre de coordinació de Montserrat (CEMONT).
 
En la resolució de l'emergència també han participat els vigilants municipals de Monistrol de Montserrat i de Collbató.
 
FGC ha desplaçat 11 figurants, set treballadors de l'explotació de Montserrat (entre comandaments, equip del centre regulació i maquinistes) i vuit persones de les Línies Metropolitanes que donaran suport en les tasques de manteniment i en la gestió de la informació al Centre de Comandament Integrat i a l'àrea de premsa.
 
L'escola Joviat de Manresa ha participat al simulacre amb una seixantena d'alumnes que han fet de figurants: Uns 50 alumnes del Cicle d'Emergències Sanitàries de primer i segon, 5 alumnes del Cicle de Cures en auxiliar d'infermeria i 6 alumnes de cursos sectorials del SOC (formació ocupacional).
 
La Creu Roja també ha enviat 10 voluntaris que han participat a l'exercici dintre del grup de passatgers i ferits del cremallera.