L'Escola Paidos inaugura la primera «aula del futur» de l'estat

L'escola de Sant Fruitós ha invertit més de 100.000 euros en aquest nou espai per treballar per projectes

Una alumna de l'Escola Paidos treballant a la nova «aula del futur»
Una alumna de l'Escola Paidos treballant a la nova «aula del futur» | Estefania Escolà
Estefania Escolà
15 de novembre del 2017
Actualitzat a les 20:05h
L'aula del futur no té res a veure amb les classes convencionals que, durant tants anys, han ocupat les escoles d'arreu del país. És una aula oberta, polivalent, amb diferents espais, basada en l'alta tecnologia i on l'alumnat pot "crear el seu propi coneixement a partir de l'encert i l'error". Així ho ha explicat el cap del departament de noves tecnologies de l'escola concertada Paidos, de Sant Fruitós de Bages, que aquest dimarts s'ha convertit en el primer centre educatiu de tot l'estat espanyol en inaugurar la primera aula del futur. S'hi pot trobar des d'una àgora on els alumnes poden fer exposicions, zones de creació, d'investigació i de realitat virtual, entre d'altres. Tot pensat perquè l'alumnat pugui treballar per projectes, una metodologia d'estudi que l'escola ha decidit implantar aquest any a tots els cursos del centre, des de P3 fins a 4t d'ESO. Per fer-ho, el centre ha invertit més de 100.000 euros en aquesta nova aula, que es vol convertir en un exemple.

El treball per projectes és una metodologia que es basa en oferir canals que puguin ajudar els alumnes a pensar per ells mateixos, a investigar i a aprendre dels seus encerts i errors i, per tant, aprendre també a ser crítics. Tots els projectes que es treballen tenen aplicació al món real i busquen crear una educació interdisciplinària enlloc de les lliçons curtes i aïllades com s'ha fet sempre a l'escola tradicional. 

L'escola Paidos de Sant Fruitós de Bages fa temps que treballa per projectes, però aquest any ha decidit implantar aquesta metodologia a tots els cursos, des de P3 fins a 4t d'ESO. Per aquest motiu, el centre ha decidit fer un pas més i crear la primera aula del futur, un espai on donar curs a aquesta forma d'ensenyar. 

Es tracta d'una aula oberta, polivalent, amb diferents espais i basada en l'alta tecnologia. La iniciativa ha estat molt ben rebuda entre l'alumnat. És el cas de l'Eva Camps, de 14 anys, que el fet de treballar per projectes li ha permès "aprendre a treballar en grup, amb moltes més eines i amb treball cooperatiu". 

Aquesta alumna ha estat protagonista de la transformació que ha fet l'escola els darrers anys i de l'aposta que el centre ha fet pel treball per projectes. Una metodologia que considera que reuneix molts avantatges i la prepara millor de cara al seu futur professional. 

De fet, el mateix opina la directora pedagògica de l'escola, Carme Planas, que creu que l'aprenentatge per projectes "és molt més significatiu perquè el fet que l'alumne ha de buscar ell mateix la informació fa que la retingui millor, l'ajuda a jutjar la informació i a treballar l'esperit crític". A més, "tot això fa que puguem resoldre un problema i treballar en cooperació, fet que també els dona habilitats socials". 

La primera aula del futur de l'estat espanyol ha tingut un cost superior als 100.000 euros i es vol convertir en un exemple per als centres que treballen seguint aquesta metodologia que, d'altra banda, cada cop són més.