Quina és la història de la pancarta de capçalera de la manifestació espanyolista de Manresa?

Les pancartes de la capçalera de la manifestació, amb Josep Lluís Javaloyes al centre
Les pancartes de la capçalera de la manifestació, amb Josep Lluís Javaloyes al centre | Pere Fontanals
13 de novembre del 2017
Actualitzat a les 23:52h
Qui més qui menys, en directe o a través de les fotografies de la premsa, va poder apreciar que la pancarta de la capçalera de la manifestació espanyolista que el passat diumenge va transitar pels carrers de Manresa tenia una estètica infantil, com feta per un maldestre, amb una llegenda confusa, "Cataluña Todos España", i sobre un suport de plàstic arrugat i brut. De fet, les xarxes en van anar plenes d'adjectius per definir la pancarta.

No és que els organitzadors, la germandat d'Hermanos Cruzados, no hagin assistit als tallers de pancartes dels CDR o de les entitats de l'esquerra anticapitalista, que també, si no que, en realitat, el suport on amb esprai de pintura van escriure aquelles tres paraules, era el revers d'una pancarta que els esperava penjada entre dos arbres dient-los que no eren benvinguts i signada per "Manresa Antifeixista".
 

Membres d'Hermanos Cruzados ensenyen als manifestants la pancarta arrencada de l'arbre. Foto: Pere Fontanals


La pancarta la van arrencar i quan poc abans de començar la "marxa patriòtica", a la plaça Espanya hi començava a haver quòrum, la van mostrar, i van assenyalar que la usarien per obrir la marxa amb la nova inscripció escrita amb la pintura que duien per decorar la ciutat. Paral·lelament, una altra inscripció en el mateix sentit, escrita en un lateral del Bar Plaça, va ser tunnejada per fer-se una autofoto. Allà on hi deia "Manresa Antifeixista", van esborrar la part on hi posava "Anti", i es van retratar amb el braç en alt.

De fet, aquesta no va ser l'única pancarta que es va arrencar. Totes les que en el pas de la marxa demanaven un "Sí" per l'1-O, o, més noves, la "Llibertat dels Jordis", eren destrossades sistemàticament, i les estelades dels balcons s'aguantaven perquè no hi podien arribar, però d'insults, amenaçes i fins i tot algun calb, no n'hi van faltar.

Per cert, que si algú es pregunta si qui aguanta la pancarta a la foto superior és el regidor del PP a Sant Joan de Vilatorrada, Josep Lluís Javaloyes, ho haurà encertat.