Mig miler d'espanyolistes es manifesten a Manresa sense provocar incidents

Els manifestants es concentren a la plaça Espanya i recorren el centre de Manresa fins a la caserna de la Guàrdia Civil | Hermanos Cruzados organitzen la marxa i controlen qualsevol indici d'enfrontament

Capçalera de la manifestació espanyolista de Manresa
Capçalera de la manifestació espanyolista de Manresa | Pere Fontanals
Roger Font / Pere Fontanals
12 de novembre del 2017
Actualitzat a les 22:52h

Uns 500 espanyolistes s'han concentrat aquest migdia a Manresa per demanar l'empresonament del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i donar suport a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. A la marxa, convocada pels Hermanos Cruzados, amb convocatòria expressa dels ultres de Somatremps, s'hi han pogut veure moltes banderes espanyoles i també de la formació espanyolista Democracia Nacional.

Membres de Democracia Nacional es fotografien fent la salutació nazi a Manresa
Durant la manifestació, que ha començat a plaça Espanya i s'ha dirigit cap la comandància de la Guàrdia Civil recorrent el centre de la capital del Bages, els manifestants han clamat consignes com "Puigdemont, a prisión!" o "En pie si eres español!".

Tres espanyolistes que tornaven de Manresa envien a l'hospital un veí de Castellgalí
Hi ha hagut moments de tensió quan la marxa ha topat amb la concentració antifeixista que hi havia a la plaça Sant Domènec i quan un jove ha mostrat una pancarta amb el lema "Llibertat". En els dos casos, la ràpida actuació de l'organització i dels Mossos d'Esquadra han impedit cap incident.

En declaracions a la premsa, el president Hermanos Cruzados ha recalcat que eren allà per "passar-ho bé", que la manifestació té un caire "festiu i reivindicatiu" i que no tolerarien "actitud incíviques o violentes".
Convocada pels Hermanos Cruzados amb el suport de Somatemps

L'associació d'extrema dreta Somatemps havia estat qui més havia fet més difusió de la manifestació al seu web i a les xarxes socials, malgrat que els convoants eren la germandat dels Hermanos Cruzados. Seguint el model de concentracions en altres comarques, la convocatòria tenia per lema "El Bages es queda" i ancoratjava els manifestants a donar suport a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

El passat dimarts, dia 7, un particular entrava una instància a l'Ajuntament de Manresa en nom dels Hermanos Cruzados informant de la voluntat de celebrar una "marxa patriòtica" aquest diumenge a la plaça Espanya. Inicialment, el govern manresà informava als mitjans que no autoritzaria la manifestació emparant-se en les mocions que s'havien aprovat per unanimitat al ple municipal. Concretament, el maig de 2013, Manresa es declarava "ciutat antifeixista", i el febrer de 2016, el consistori aprovava una altra moció en aquesta línia comprometent-se a no permetre mobilitzacions que fomentin l'odi, poc després d'una manifestació de la formació xenòfoba SOM Catalans.

Malgrat la voluntat del govern local, secuntat per la CUP, aquest divendres la Conselleria d'Interior, en mans del govern espanyol des de l'aplicació de l'article 155, desautoritzava l'Ajuntament de Manresa i permetia, finalment, la concentració unionista.

Davant d'aquest fet, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) al Bages ha decidit organitzar un taller de pancartes dissabte, i una contramanifestació en forma d'esmorzar popular una hora abans a la Plaça Sant Domènec, a cinc minuts, caminant, de la concentració dels Hermanos Cruzados.