El sobiranisme torna a exhibir força al carrer en una gran manifestació pels presos polítics

Centenars de milers de persones -750.000, segons la Guàrdia Urbana- desfilen per Barcelona demanant llibertat i exigint al govern espanyol que aturi la repressió | "Us sentim molt a prop": les cartes dels consellers i dels líders independentistes empresonats tanquen la protesta i i emocionen els manifestants

Roger Tugas / Irene Ramentol
11 de novembre del 2017
Actualitzat el 12 de novembre a les 12:25h
La manifestació a Barcelona en suport als presos polítics
La manifestació a Barcelona en suport als presos polítics | ACN

Manifestació a Barcelona pels presos polítics Foto: Adrià Costa


El clam per l'alliberament dels vuit consellers i els dos líders independentistes empresonats -Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Carles Mundó, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart- ha omplert aquest dissabte els carrers de Barcelona. Centenars de milers de persones -750.000, segons la Guàrdia Urbana- han ocupat l'avinguda Marina i els carrers adjacents en una nova exhibició de força del sobiranisme. Des del Bages han sortit 45 autobusos, els trens saturats de gent i molts vehicles particulars.

La manifestació ha tingut dues capçaleres, la primera formada pels familiars dels polítics que estan a la presó i dels membres del Govern destituït que es troben a Bèlgica. A la segona capçalera hi han estat representants polítics de formacions com ERC, el PDeCAT, la CUP, Catalunya en Comú o el PNB. Un cop la marxa ha començat a caminar, la capçalera política s'ha dissolt i s'ha integrat en la manifestació. 

A la primera capçalera amb els familiars també hi havia els dirigents de les entitats Agustí Alcoberro i Marcel Mauri, juntament amb la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa.

Entre els representants polítics, hi havia del PDeCAT com Josep Lluís Cleries; d'ERC com Roger Torrent; de la CUP com Mireia Boya; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el tinent d'alcalde de la ciutat Jaume Asens; el secretari general d'UGT Catalunya, Camil Ros, l'exsecretari general de Podem Catalunya; i Albano Dante Fachín. 

Entre els manifestant, que portaven llaços grocs, s'ha pogut veure un grup de juristes amb togues i en un altre punt s'ha recreat una presó amb tanques metàl·liques amb gent a l'interior amb caretes dels empresonats, amb samarretes amb paraules en anglès com "diàleg", "pau", "república", "legitimitat" i "drets". 

També s'han pogut veure dues pancartes grans amb les cares dels líders de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium, Jordi Cuixart, que els concentrats s'anaven passant al llarg de la marxa.

A la banda de demanar la llibertat de tots els presos polítics, que estan reclosos als centres penitenciaris de Soto del Real, Alcalá Meco i Estremera -tots ells a Madrid-, la marxa també suposa un clam en contra de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i el primer gran acte del precampanya del sobiranisme camí de les eleccions del 21-D. 
 

Durant la manifestació per demanar la llibertat dels presos Foto: Adrià Costa

 

Manifestació a Barcelona pels presos polítics Foto: ACN
 

La manifestació a Barcelona en suport als presos polítics. Foto: Sergi Càmara.
 

La manifestació a Barcelona en suport als presos polítics. Foto: Sergi Càmara.
 

La manifestació a Barcelona en suport als presos polítics. Foto: Sergi Càmara.
 

La manifestació a Barcelona en suport als presos polítics. Foto: Adrià Costa. 
 

Durant la manifestació per demanar la llibertat dels presos Foto: Adrià Costa
 

La manifestació a Barcelona en suport als presos polítics Foto: Adrià Costa
 

La manifestació a Barcelona en suport als presos polítics Foto: Adrià Costa

La manifestació a Barcelona en suport als presos polítics Foto: Adrià Costa

La manifestació a Barcelona en suport als presos polítics Foto: Adrià Costa