El Fòrum de la Mineria continuarà treballant després de la pròrroga del 30 de juny

Trobada del Fòrum de la Mineria del Bages
Trobada del Fòrum de la Mineria del Bages | FMB
Redacció
10 de novembre del 2017
Actualitzat a les 17:27h
El Consell Comarcal del Bages va convocar el dijous 9 de novembre el Fòrum de la Mineria del Bages amb la voluntat d'informar de l'avaluació de l'activitat minera a Sallent després de la pròrroga concedida pel TSJC el 30 de juny de 2017, que permet a Iberpotash poder continuar abocant dipòsit salí al Cogulló dos anys més. D'aquesta manera, l'empresa responsable de l'explotació minera a la comarca i la Comissió Tècnica d'Avaluació del Pla urbanístic de la mineria del Bages -integrada per la Generalitat de Catalunya, ajuntaments de la comarca, Iberpotash, comitès d'empresa i més agents del sector- van descriure com s'estan desenvolupant i implementant les mesures adoptades per l'empresa per complir amb la pròrroga.

En la trobada, a més, es va detallar el calendari previst per desdoblar el col·lector de salmorres. Segons va anunciar el representant de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), es preveu que al llarg de l'any 2018 es dugui a terme el procediment expropiatori necessari per fer efectiu el desdoblament amb la intenció d'iniciar el procés de licitació de les obres durant el primer semestre de 2019, amb un període d'execució de les obres de 30 mesos. 

D'altra banda, durant la sessió també es va informar que el municipi de Cardona s'incorpora al Pla Director de la Mineria del Bages (PDU), un document del qual es preveu la seva aprovació inicial al llarg del primer trimestre de l'any 2018.

El president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, manifesta que "el Fòrum de la Mineria del Bages és molt necessari per a la comarca; cal facilitar aquests espais de trobada entre totes les institucions i entitats que l'integren, ja que la mineria és una activitat econòmica important al territori". I afegeix que "es preveu convocar una nova trobada abans de l'estiu del 2018 per fer una nova sessió de seguiment i valorar les perspectives de futur en el sector de la mineria al Bages".

Al Fòrum de la Mineria no hi va poder assistir Laura Vilagrà, cessada recentment com a delegada territorial del Govern a la Catalunya Central i encarregada de les tasques de coordinació de la Comissió Tècnica d'Avaluació del Pla urbanístic de la mineria del Bages. En aquest sentit, Comas expressa que "des de l'ens comarcal esperem el nomenament d'alguna persona responsable de la delegació territorial del Govern, atès que aquesta figura ha estat important i rellevant en el seguiment de la Comissió Tècnica".

El llistat de convocats al Fòrum de la Mineria –que en aquesta ocasió s'ha ampliat respecte de la darrera vegada- és el següent:

- Alcaldes de Súria, Sallent, Cardona i Balsareny.
- President, gerent i portaveus dels Grups Comarcals del Consell Comarcal del Bages.
- Generalitat de Catalunya.
- Delegació del Govern a la Catalunya Central.
- Departament d'Empresa i Coneixement.
- Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial.
- Departament de Territori i Sostenibilitat.
- Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
- Agència Catalana de l'Aigua.
- Departament de Governació.
- Iberpotash.
- Comitès d'empresa Iberpotash Sallent i Iberpotash Súria
- Delegats Sindicals Sallent.
- Sindicats.
- Montsalat.
- Plataforma ProuSal.
- Cambra de Comerç de Manresa.
- PIMEC.
- Federació d'Empresaris de la Catalunya Central.
- Plataforma social de suport a la mineria i l'activitat industrial a la Catalunya Central.
- UPC.
- Unió de Pagesos.
- Diputats comarcals.